Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RFV
  • 24.09.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

Kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine - u susret potrebama proizvođača

RFV ima široku paletu povoljnih kreditnih linija, u zavisnosti za šta se poljoprivrednici odluče, i uvek su spremni da im izađu u susret, kaže Nemanja Aleksić ispred Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 156
  • 8
  • 0

Razvojni fond Vojvodine (RFV) u saradnji sa Opštinskom upravom opštine Pećinci i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci nedavno je predstavio kreditne linije Fonda namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima.

Nemanja Aleksić iz pećinačkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača kaže da sa Fondom imaju dugogodišnju dobru saradnju, a svake godine se organizuje više ovakvih prezentacija.

Udruženje je spona između poljoprivrednika i RFV, kaže ALeksić

"RFV ima široku paletu povoljnih kreditnih linija, u zavisnosti za šta se poljoprivrednici odluče, i uvek su spremni da im izađu u susret, a mi smo spona između njih i Razvojnog fonda. Trudimo da im budemo uvek na raspolaganju, da svaka nova informacija momentalno bude upućena naših poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Aleksić.

Ko je su kreditne linije Fonda?

Razvojni fond Vojvodine ima dve vrste kredita - za registrovana poljoprivredna gazdinstva i za pravna lica i preduzetnike. Dejan Slavujević iz Razvojnoig Fonda Vojvodine, kaže da je za registrovana poljoprivredna gazdinsta u ponudi osam kreditnih linija, jedna kratkoročna i sedam dugoročnih, a za pravna lica sedam kreditnih linija, jedna kratkoročna i šest dugoročnih.

Krediti su namenski, ali su u saradnji sa lokalnim samoupravama i sa poljoprivrednicima i ljudima na terenu tokom prošlih godina modifikovali neke kredite.

"Tako smo pojednostavili način i proceduru dobijanja kredita, pri čemu je potrebno samo jednom doći u Novi Sad, radi potpisivanja ugovora. Takođe smo videli da je za poljoprivrednike jako bitan rok otplate, pa smo tako odlučili da oni sami biraju anuitete - da li na mesečnom, tromesečnom ili šestomesečnom nivou", kaže Slavujević i dodaje da je kamatna stopa od jedan do tri odsto, što zavisi od vrste garancije.

Kamata je od jedan do tri odsto, napominje Slavujević

"Dugoročni krediti su svi na sedam godina, grejs period je dve godine u proseku, gde se plaća samo interkalarna kamata. Mi smo otvoreni tokom cele godine, nismo vremenski ograničeni i zainteresovani nikada ne mogu da zakasne sa prijavom za kredit."

Pandemija okrenula gazdinstva ka seoskom turizmu

Najznačajnija dva kredita, kako kaže, za koja postoji najviše interesovanja su - dugoročni kredit za kupovinu zemljišta i dugoročni kredit za poljoprivrednu proizvodnju. Kratkoročni kredit se uglavnom koristi za repromaterijal što je isto veoma zanimljivo poljoprivrednim proizvođačima. Dobra saradnja Fonda i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, rezultovala je i povoljnim kreditom za podsticanje razvoja turizma, koji je došao do izražaja u godini korone.

"Imamo dve kreditne linije za sektor etno turizma, gde ima dosta povoljnosti za registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i za pravna lica. Kod jedne kreditne linije Pokrajinski sekretarijat subvencioniše redovnu kamatu i trošak obrade zahteva, dok kod druge daje bespovratna sredstva u visini od osam ili 12 odsto ukoliko je nosilac poljoprivrednog gazdinstva ženska osoba", pojašnjava Slavujević.

Interesovanje i za mehanizaciju

Nosilac registrovanog gazdinstva Vesna Pavković iz Pećinaca obrađuje 50 jutara zemlje i kaže da je uglavnom zadovoljna prinosima s obzirom na ovogodišnju sušu, kao i da se nada da kukuruz neće toliko podbaciti. Kaže, uvek se trudi da pažljivo obradi svaku ratarsku kulturu, ali da joj je potrebna i adekvatna poljoprivredna mehanizacija, te se stoga nada da će uz pomoć kredita Razvojnog fonda Vojvodine već sledeće godine ući u svoja polja sa novom mehanizacijom.

Za dobre prinose, potrebna je i dobra mehanizacija, kaže Pavkovićeva

"Smatram da su i dosadašnje kreditne linije fonda bile izuzetno povoljne, kao i ova poslednja. Ja planiram da kupim novi traktor i nadam se da ću to i uspeti preko Fonda", kaže Pavkovićeva.


Tagovi

Kreditne linije Razvojni fond Vojvodine Nabavka mehanizacije Seoski turizam Nemanja Aleksić Dejan Slavujević Vesna Pavković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".