Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena pesticida
  • 17.05.2021. 07:30

Kreirana aplikacija "Cropwise Spray Assist" za optimalnu primenu pesticida

Pomoću ove aplikacija poljoprivrednici 24 sata dnevno mogu da prate temperaturu, relativnu vlagu vazduha, verovatnost padavina, vazdušni pritisak, brzinu strujanja i udare vetra i dobiju preporuke za primenu pesticida.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 171
  • 9
  • 0

Aplikacija "Cropwise Spray Assist" koja pomaže poljoprivrednicima pri tretiranju useva zaštitnim sredstvima novost je iz kompanije Syngenta. Kako opisuje agrarheute, ona uzima u obzir vremensku prognozu po satima i prema tome određuje idealno vreme za prskanje useva. Pomaže i pri odabiru mlaznice i izbegavanju zanošenja pesticida.

Pomoću nje poljoprivrednici 24 sata dnevno mogu da prate temperaturu, relativnu vlagu vazduha, verovatnost padavina, vazdušni pritisak, brzinu strujanja i udare vetra. A zavisno od tih uslova, dobijaju preporuke za primenu sredstava.

U ovom se alatu, zavisno od boja, razlikuju tri uslova prskanja. Prvi je označen zeleno i on prikazuje optimalne uslove. Drugi je žut, a znači da je primena moguća, ali uslovi ipak nisu idealni, dok je treći, crvene boje te upozorava da se prskanje ne preporučuje.

Za koje useve je pogodna?

Kada je reč o vrsti useva, ona se može koristiti za žito, uljanu repicu, kukuruz, šećernu repu kao i krompir. Pokazuje kako mlaznica raspršivača, pritisak, potrošnja vode i brzina vožnje treba da budu optimalno odabrani, što poboljšava biološke performanse hemijskih preparata, tretiranje postaje usmerenije i kvalitetnije odrađeno. 

Osim toga, u aplikaciju je moguće uneti planove prskanja, a cilj, svrha i vreme tretiranja biraju se na upit kako bi se saznalo koja sredstva za zaštitu bilja treba da se koriste. Digitalna pomoć tada daje preporuke za postavljanje prskalice i to za sledeće kriterijume: potrebnu brzinu kretanja vozila, pritisak, potrošnju vode u litrama po hektaru, smanjenju zanošenja koje je izračunato u postotcima kao i veličinu i spektar kapljica.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko je često menjati?

Ovaj alat je koristan jer je sve teže pratiti zakonske propise za pesticide, a ona obedinjuje važne informacije o vetru i vremenu pa daje korisniku preporuke po satima kako bi optimalno prilagodili prskalicu.

Upotreba aplikacija je besplatna, ali se individualizovani pristup pri unošenju podataka kao što je tip prskalice, zapremnina, širina grane u metrima, razmak između mlaznica i slično - plaća. 

Dostupna je za iOS i Android uređaje i prema navodima davaoca usluga, radi nezavisno od proizvoda, proizvođaču i davaocu usluga. Ali, nažalost na našem području još uvek nije dostupna.  

Više saznajte u videoprilogu:


Tagovi

Cropwise Spray Assist Aplikacija Prskanje Pesticidi Zaštita bilja Syngenta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.