Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski kukuruz
  • 30.04.2022. 07:30

Krenuo izvoz ukrajinskog kukuruza - nakon dva meseca zastoja

Kukuruz stiže alternativnim putem, a njegovo odredište nije otkriveno.

Foto: Depositphoto/Photosebia
  • 522
  • 77
  • 0

Nakon više od dva meseca kako traje rat u Ukrajini, prvi je put obavljen transport kukuruza iz te zemlje, saopštila je Ukrlandfarming, kompanija koja utovara i prodaje žitarice. Teret veličine Panamaxa (najveća dimenzija broda koji može proći kroz Panamski kanal, op.a.) ukrcan je u rumunskoj luci Konstanca. Prema saopštenju kompanije, brod je trebalo da isplovi krajem 28. aprila. 

Njegovo odredište nije otkriveno.

Kompanija je obavestila da je brod utovaren i prodan na bazi FOB-a (cena koja se stvarno zaračunava u luci utovara). Kukuruz je isporučen u Rumuniju železnicom, a onda je u luci krenuo utovar 71,2 miliona tona te žitarice.

Izvoz robe iz ukrajinskih crnomorskih luka je zaustavljen od početka sukoba. To je bio razlog traženja alternativnih puteva isporuke. Jedna od mogućnosti je bio transport železnicom. Međutim, ovakav vid prodaje ukrajinske robe je ograničen na 450.000-700.000 tona mesečno. To predstavlja neznatan deo količina koje su inače prolazile preko crnomorskih luka prema tržišnim izvorima. Tada je neometano isporučivano od pet do šest miliona tona mesečno.

Dakle, železnici nedostaje namenskih vagona. Dodatni problem je mali broj graničnih prelaza preko kojih se može odvijati izvoz sa zemljama Evropske unije, posebno Poljskom i Rumunijom. Velika je prepreka i to što se zbog različite širine koloseka mora obavljati pretovar robe u odgovarajuće vagone.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Ukrajina Rumunija Izvoz Kukuruz Izvoz kukuruza Konstanca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.