Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odlaganje stajnjaka
  • 26.02.2024. 18:00

Kriza zbog stajnjaka: Ne znaju kuda sa viškom, a troškovi odlaganja previsoki

Od sledeće godine u Holandiji će da se dogodi akutno usko grlo jer dnevno imamo 300.000 kamiona cisterni sa kapacitetom od 35 tona kravljeg stajnjaka svaki, procenjuju stručnjaci.

Foto: Depositphotos/Unit64
  • 211
  • 76
  • 0

Višak đubriva u Holandiji će se do 2026. godine upeterostručiti, a troškovi odlaganja bi mogli da se udvostruče sa dosadašnjih 20 do 25 evra po toni na 40 do 50 €/t, reči su direktora za procenu tržišta đubriva Jana Roefsa (NCM). 

To će biti trošak koji mnogi farmeri neće moći da podnesu, piše Agrarheute

Problematične tri mere 

Razlog je zaoštravanje propisa o zagađenju voda koji će biti na snazi od 1. januara 2025. Stručnjaci strahuju od potpunog zastoja na ovom tržištu.

"Od sledeće godine u Holandiji će se dogoditi akutno usko grlo jer dnevno imamo 300.000 kamiona cisterni sa kapacitetom od 35 tona kravljeg stajnjaka svaki", procenjuje Roefs dodajući da će tržište biti pod dodatnim pritiskom u narednim godinama. 

Ovo je prvi put da su izračunati učinci zaoštravanja ove politike. Jedna od promena je prinudno smanjenje izuzeća koje je holandskim poljoprivrednicima omogućilo da na svojim poljima rasipaju više stajnjaka nego što to može većina evropskih poljoprivrednika. Ta svojevrsna privlegija ističe 2024. godine. 

Osim toga, ove godine su odredili i pravilo zaštitnih pojaseva duž kanala koji se ne smeju đubriti. Takođe, ministar poljoprivrede Pit Adema koji je na odlasku, proširio je površinu zemljišta koje se smatra zagađeno đubrivima, a na kojima je kvalitet vode jako loš, sa 40 na 60 odsto. 

Prema NCM-u, ove tri mere u naredne tri godine rezultiraće značajnim povećanjem domaćeg viška đubriva koje se neće moći odvoziti, septičke jame će se prelivati jer ga stoka i dalje proizvodi. 

Pad populacije stoke 

Sve će ovo, predviđa se, dovesti do pada populacije stoke. Roefs smatra da čak ni 30-odstotno smanjenje njihovog broja, a koje zahteva Holandska agencija za uticaj na životnu sredinu neće rešiti probleme sa amonijakom. 

"Još uvek postoji veliki deo stočarskog sektora u Holandiji koji treba postati još održiviji", poručio je on dodavši da to zahteva inovacije kao što je zamena mineralnog đubriva u ratarstvu onim životinjskog porekla te korišćenje za proizvodnju biogasa.


Tagovi

Višak stajnjaka Kriza u stočarstvu Stajsko đubrivo Holandija Holandsko stočarstvo Odlaganje stajnjaka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.