Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost krompira
  • 12.12.2023. 18:00

Krompir dobio svoj međunarodni dan - kada ćemo ga obeležavati?

Krompir ima ključnu ulogu u globalnoj prehrambenoj bezbednosti i ishrani stanovništva.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 98
  • 21
  • 0

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozdravila je odluku UN-a da 30. maja proglasi Međunarodnim danom krompira. Ovo je prilika za podizanje svesti o ključnoj ulozi kulture koju redovno konzumiraju milijarde ljudi i koja je od globalnog značaja za prehrambenu bezbednost, a posebno se naglašava njegova uloga u borbi protiv neuhranjenosti.

Značaj u ishrani stanovništva

Predlog Generalnoj skupštini UN-a podneo je Peru, a podsticaj za uvođenje ovog dana temelji se na Međunarodnoj godini krompira koja je obeležena 2008. godine. Ova je država dom za nekoliko hiljada sorti i u njoj se nalazi Međunarodni centar za krompir IPC.

"Ovaj Međunarodni dan će rasvetliti značajnu vrednost krompira - nutritivnu, ekonomsku, ekološku i kulturološku. Takođe će naglasiti doprinos vrste globalnoj prehrambenoj bezbednosti, smanjenju siromaštva i egzistenciji miliona ljudi, uz naglasak na ključnu ulogu znanja i prakse autohtonih naroda", rekla je zamenica generalnog direktora FAO-a Bet Bečdol. 

Kojih je 40 međunarodnih i svetskih dana povezano sa poljoprivredom?

FAO naglašava da je ova kultura iz regije Anda stigla u Evropu u 16. veku, a zatim se proširila po celom svetu. Pomogla je da se poboljšaju životi seoskog stanovništva, posebno u područjima gde su prirodni resursi, posebno obradivo zemljište i voda, ograničeni, a inputi su skupi.

Stalni predstavnik Perua u UN-u Viktor Garsia Toma, naglasio je da će Svetski dan krompira podsticati razvoj poljoprivrede, prehrambenu bezbednost, očuvanje biodiverziteta i funkcija ekosistema.

Proizvodnja u problemima

Ovaj klimatski prihvatljiv usev proizvodi niske nivoe emisije gasova staklene bašte u poređenju sa drugim kulturama, istakao je.

U protekloj deceniji, globalna proizvodnja je porasla za deset odsto što je dovelo do rasta zaposlenosti i prihoda, ali treba da se uradi još više da bi se iskoristio njegov puni potencijal u potrazi za okončanjem gladi i neuhranjenost globalno. Proizvodnja se suočava sa stalnim pretnjama štetočina i bolesti, od kojih su najznačajniji zlatica krompira i kasna plamenjača, kao i bakterioze.


Tagovi

FAO Međuranrodni dan krompira Uzgoj krompira Peru Važnost krompira Prehrambena bezbedost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.