Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 04.01.2024. 18:00

Krompir ostao u zemlji, teške mašine nisu mogle u mokra polja

Uzgajivači su ovu godinu proglasili najgorom u poslednjih 25 godina.

Foto: Depositphotos/AimurK
  • 206
  • 56
  • 0

Mnogo padavina i višak vlage u zemljištu nisu pogodovali krompiru u 2023. godini. Uzgajivači na zapadu Evropske unije zbog izuzetno vlažne jeseni nisu mogli teškim mašinama za vađenje krtola da uđu u polja, izveštava Agrarheute.

Najgora godina

Vađenje krompira i šećerne repe je pogođeno posledicama preobilnih padavina i poplava. Najviše su ugrožena područja na severozapadu Nemačke, u Holandiji, Belgiji i severozapadnoj Francuskoj. Holandski uzgajivači su ovu godinu, zbog uslova, proglasili najgorom u poslednjih 25 godina. Mnoga polja u Nemačkoj su poplavljena.

Problem se javlja zbog skladištenja roda slabijeg kvaliteta (Foto: Depositphotos/zlikovec)

Usev je ostao u polju, a s obzirom na vremenske prilike, situacija neće biti mnogo bolja ni u narednim sedmicama. Mraz i niske temperature dodatno komplikuju, jer mogu izazvati izmrzavanje krtola i repe koje su još u zemlji.

Sve veće cene

Kvalitet kropmira je za sada zadovoljavajući, ali se to može promeniti u narednim sedmicama. Problem se javlja zbog skladištenja roda slabijeg kvaliteta. Kupci i prerađivači sve više prave razliku između krompira isporučenog svežeg sa polja po nižoj ceni i onog isporučenog suvog iz skladišta po visokim cenama.

Cene se rastu, a krompirom za preradu se trgovalo po ceni od 30,60 evra za aprilske ugovore. Kada je u pitanju nemačko tržište cena se kretala od 30 do 33 evra.

U Holandiji procenjuju da je oko pet odsto krompira i 20 odsto šećerne repe još uvek u zemlji. Rutger Stinbik iz Kountusa, zadruge farmera, kaže da će se mnogi farmeri suočiti s poteškoćama zbog loše berbe. Kaže da će mnogo zavisiti od spremnosti banaka da intervenišu, a posledice loše žetve osetiće i naredne godine.

Strahuju i uzgajivači ozimih kultura, poput ozimih pšenice, ječma i repice. Zbog povećane vlažnosti zemljišta i nedostatka kiseonika biljke bi mogle apsorbovati manje hranljivih materija, što će imati veliki uticaj na prinose.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Krompir Šećerna repa Vađenje krompira Prinos krompira Cena krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.