Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krompira
  • 31.03.2022. 15:00

Krompirova nematoda može dovesti do gubitka useva - otkriveno biosredstvo

Sredstvo se zasniva na na posebnim sojevima predatorske gljive. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimizuju.

Foto: Depositphoto/MVolodymyr
  • 112
  • 28
  • 0

Kompanija Mikopro u regiji Novosibirska, u Rusiji, razvila je biološki proizvod za borbu protiv krompirove nematode. Kapaciteti preduzeća omogućavaju da se za nekoliko nedelja proizvede sredstvo u količini dovoljnoj za tretiranje 12.000 hektara, što je po efikasnosti ekvivalentno 480 tona uvozne poljoprivredne hemije, izjavila je direktorka kompanije Ana Mišina za Agroinvestor.

Prema njenim rečima, tehnologija primene i kompatibilnost sa fungicidima u rezervoarskim mešavinama omogućava uspešno integrisanje u proizvodne procese u industrijskom obimu, što je posebno važno u kontekstu prekida u snabdevanju i naglog povećanja troškova zaštite bilja uvoznim sredstvima.

Biološki proizvod i tehnologija njegove primene rezultat su 20 godina naučnih istraživanja i eksperimenata, kao i osam godina ispitivanja na velikim poljima. Sredstvo je potpuno domaći proizvod i ne zavisi od sirovina iz uvoza, naglašava.

Protiv nematode se tradicionalno sprovode agrotehničke mere i hemijske metode. Agrotehničke mere podrazumevaju setvu čistog semena, poštovanje plodoreda i odabir sorti otpornih na ove štetočine. Usmerene su isključivo na prevenciju infekcije. Efikasnost poljoprivredne hemije u borbi protiv parazita je veća, ali se svake godine smanjuje, kako se oni prilagođavaju i postaju otporni na otrov. To poljoprivrednike stavljaju u nepovoljan položaj, jer moraju da povećaju dozu, što dovodi do povećanja troškova po hektaru, a samim tim i troškova proizvodnje.

Koristili posebne sojeve predatorske gljive

Sibirski naučnici su razvijali posebne sojeve predatorske gljive koja uz pomoć svog prirodnog mehanizma stvara privlačnu zamku u koju parazit upada, nakon čega raste unutar nematode i hrani se njome. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimizuju.

Nematode se veoma lako šire preko poljoprivrednih mašina, na đonovima obuće i otkrivanje njihovog prisustva nije lako.

Nematode se lako prenose (Foto: Depositphoto/ParStud)

Mikrooštećenja krtola krompira usled destruktivne aktivnosti nematoda i ulaska stranih virusa i bakterija u njih mogu dovesti do truljenja i potpunog gubitka useva tokom skladištenja.

Izlazak na evropsko tržište je planiran pre sankcija

Mišina ističe da su poljoprivrednici u Rusiji još uvek skeptični i oprezni kada su u pitanju domaći proizvodi za zaštitu bilja, posebno u oblasti biotehnologije. I dok su hemijski preparati podložni delovanju atmosfere, razgradnji i preradi od strane mikroorganizama zemljišta pa imaju negativan uticaj na prirodnu sredinu, biološki su dugoročno isplativiji. Oni čuvaju zemljište koje je ograničen resurs od kojeg zavisi kvalitet života ljudi i opstanak čovečanstva u celini.

Velika poljoprivredna gazdinstva su predvodnici za uvođenje inovacija u poljoprivredu, koja imaju mogućnost da dodele ogledne parcele za testiranje novih tehnologija. Uspešno iskustvo korišćenja ruskog biološkog proizvoda zabeleženo je na poljima krompira kompanije, gde je infestacija nematodama u jednoj sezoni smanjena sa 25 na 1,5 odsto.

Izlazak na evropsko tržište je planiran pre sankcija, gde se aktivno razvija trend organske poljoprivrede, a proizvodi se i semenski materijal u industrijskim količinama za izvoz.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Nematode Krompirova nematoda Biozaštita Zaštita krompira Predatorske gljive Eko proizvod


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.