Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoodrživi dom
  • 18.11.2017. 16:30

Kuća pod staklenikom za uštedu na grejanju

Švedska porodica je oko kuće i dela bašte izgradila staklenik. Sakupljaju kišnicu, koriste solarne kolektore, a u bašti imaju i smokvu.

Foto: Kirsten Dirksen / YouTube
  • 1.130
  • 55
  • 0

Kada si dete, prva asocijacija na zimu je - sneg, a kada odrasteš - račun za grejanje. Ne znamo kako bismo uštedeli na drvima, gasu, struji, a i dovoljno se zagrejali.

Porodica u okolini Stokholma, u Švedskoj, smisla je neobičan i vrlo inovativan način uštede na grejanju. Oni su svoju kuću stavili pod staklenik, čija su stakla debljine četiri milimetra, piše treehugger.

Koncept iz sedamdesetih godina

Ipak, nisu oni pioniri u ovom poduhvatu. Sličan koncept predložio je švedski arhitekta Beng Varne (Beng Warne) još 70-ih godina prošlog veka, a svoj projekat, samoodrživi dom, nazvao "Naturhaus". Dakle, u svom domu je skupljao kišnicu, koju je koristio za kupanje i pranje posuđa i veša. Unutar staklenika biljke su pročišćavale vazduh, a sunčevi kolektori čuvali energiju u kontejnerima ispod kuće.

Varneov princip

Tako su i Meri Grenmar (Marie Granmar) i Čarl Sačiloto (Charles Sacilotto) pre nekoliko godina kupili letnju kuću i oko nje izgradili staklenik, što ih je koštalo 84.000 dolara, odnosno više od 8,5 miliona dinara. Unutar staklenika ugradili su centrifugalni sistem pročišćavanja otpadnih voda čime navodnjavaju baštu. U njoj raste puno mediteranskog bilja, čak i smokve, a time su i produžili vrtnu sezonu. I oni sakupljaju kišnice i imaju solarne kolektore, a usred zime sede na terasi i uživaju u pogledu.

Foto: Kirsten Dirksen / YouTube


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.