Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ololai
  • 02.02.2018. 20:15

Kuća u Sardiniji prodaje se za evro!

Da li ste ikada sanjali da imate kuću u italijanskom selu? Vesti koje ste čekali su konačno stigle! Sada možete da je kupite i to za - evro!

Foto: Roberto Tangianu / Sardegna Live
  • 701
  • 29
  • 0

Italijansko mesto Ololai, destinacija u planinskom regionu Barbagia na mediteranskom ostrvu Sardinija, postalo je poznato zbog prodaje stotine napuštenih kuća za samo 1 evro (1,2 dolara).

Začkoljica je u tome što su ove građevine od kamena u jako lošem stanju, pa su kupci obavezni da ih renoviraju u roku od tri godine, a to će verovatno koštati oko 25.000 dolara.

Arbau: Nećemo dopustiti da grad umre

Cilj ove akcije je i oživljavanje mesta, koji bi uskoro moglo da postane "grad duhova". Ovde je nekada živelo 2.250 ljudi, a u poslednjih 50 godina taj broj se smanjio na 1.300. Rodi se tek nekoliko beba godišnje.

"Hvalimo se praistorijskim poreklom. Moja misija je da spasimo jedinstvenu tradiciju, da ne padne u zaborav. Naš ponos je naša snaga. Uvek smo bili čvrsti ljudi i nećemo dopustiti našem gradu da umre", kaže za CNN travel gradonačelnik Efisio Arbau.

Ololai preti da postane grad duhova

Autentični deo Sardinije

Ololai je nekada bio glavni grad Barbagie. Ostao je najatraktivniji i autentični deo Sardinije. Buka u lavirintu ulica i trgovima prekrivenim muralima više se ne čuje, jer su mnogi stanovnici otišli u velike gradove. To su učinile i čitave porodice, pa kameni stanovima već decenijama leže u propasti, prekriveni paučinom.

Ipak, oni koji ne žele da se odreknu tradicionalnog života, ovde su ostali. Lokalni pastiri i dalje prave vrhunski ovčiji sir Casu Fiore Sardu, po kome je ovo područje poznato, a zanatlije i dalje pletu fine košare.

Već prodate tri kuće

Kako bi pokušao da oživi Ololai, Efisio Arbau je stupio u kontakt sa vlasnicima kuća i predložio im da vlasništvo prenesu na gradske vlasti. Usvojena je Uredba, kojom su nekretnine stavljene na tržište, po povoljnim cenama.

Uprkos lošim uslovima, tri kuće su već prodate i Arbau kaže da je primio više od 100 zahteva za kupovinu širom sveta, uključujući Rusiju i Australiju. Gradonačelnik se nada da će renoviranje kuća pomoći otvaranju novih radnih mesta i oživljavanju lokalne ekonomije.

Jedan od kupaca je Vito Kasula (Casula), kupio je kuću na dva sprata, koja je jeftinija od kapućina. Renovirao je svoj novi dom, koristeći ekološki prihvatljive materijale, ali je zadržao originalni dekor, dok je restaurirao stariji nameštaj.

"Supruga i ja živimo u blizini i često posećujemo ovo mesto. Ono je zamrznuto u vremenu i nudi miran, zdrav život. Pravi je izbor za sve koji su pod stresom i kojima je potrebna pauza. Svež vazduh, bez smoga i sjajni pogled imaju lekovitu snagu, a moje kosti i leđa više ne boluju. Meštani su tako otvoreni i prijateljski nastrojeni. Nikada mi ne dozvoljavaju da platim ništa u baru i stalno nas pozivaju na ručak i večeru", priča Kasula.

Vito je renovirao kuću ekološkim materijalima

Bogata ponuda za turiste

Domaći specijalitet koji ovde može da se proba je je pane vratau, napravljen od hrskavog hleba natopljenog u vodi, sosa od paradajza, jaja, šunke i ovčijeg sira Fiore. Tu je i pistiddu, jesenji kolač od kafe, oraha, badema, kruške, lešnika, grožđa i sirupa od grožđa.

Meštani u jesen otvaraju svoja dvorišta, u kojima mogu da se vide štale. Kafane nude dobro vino, šunku, sir i poslastice. Organizuju se karnevali i folklorni događaji, na kojima se prikazuju rituali iz prošlosti. Posebno interesantan za turiste je jezik iz ovog kraja, koji čak ne razumeju ni drugi stanovnici Sardinije.

Foto: Roberto Tangianu / Sardegna Live


Tagovi

Sardinija Kuća Dolar Evro Ololai Vito Kasula Efisio Arbau


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.