Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalažni otpad
  • 20.09.2023. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma i Irig

Kuda sa ambalažnim otpadom od hemijskih preparata?

Oko tri tone ambalažnog otpada prikupljeno je u okviru poslednje akcije koja je organizovana na području rumske i iriške opštine. Organizatori Poljoprivredna stručna služba u Rumi i SECPA su zadovoljni odzivom poljoprivrednika iz tih opština.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 106
  • 7
  • 0

Svake godine na području Srema organizuje se akcija prikupljanja amabalažnog otpada, i prema ovogodišnjim rezultatima poljoprivrednici su shvatili značaj ovakvog načina uklanjanja boca od upotrebljenih hemijskih preparata, koji je najčešće završavao u kanalima, na njivama, pored puteva.

Sada ga u atarima ima sve manje, što je cilj akcije, kaže organizator Sava Popović.

"Iz godine u godinu odziv poljoprivrednika je sve veći što je svakako dobro i pokazuje da ova akcija ima rezultat. Svakako da postoji još uvek poljoprivrednika koji ambalažni otpad odlažu gde stignu, ali se nadam da če oni već sledeće godine biti učesnici ove, veoma dobre akcije”, kaže Popović.

Prikupljeno blizu tri tone  

Do sada je ovim putem prikupljeno blizu tri tone.

Gde su završavale boce od hemijskih preparata?

"Ja od početka ove akcije, a to ima nekoliko godina, prikupljam otpad i donosim kada je za to vreme. Smatram da je to dobra stvar, i uvek ću se odazvati toj akciji jer nije dobro da ambalažu od hemijskih preparata baca ko gde stigne", kazao je Damir Kolarić, poljoprivrednik iz Rume.

Istog mišljenja je poljoprivrednik iz Donjih Petrovaca Svetozar Ninković koji se dugo godina bavi poljoprivrednom proizvodnjom koji kaže da i kada nije bilo akcije prikupljanja, vodio je računa o tome šta radi sa ovakvim otpadom.

Pravila odlaganja

"Ja ne shvatam poljoprivrednike koji ga bacaju po njivama i kanalima. Ja sam se snalazio kako da ga se rešim ali mi na pamet nije palo da ga ostavljam na njivi. Mogu vam reći da je organizovanje akcije prikupljanja ambalažnog otpada prava stvar, jer napokon pokazujemo da vodimo računa o životnoj sredini, okolini u kojoj živimo. Nije teško prikupljati otpad u plastične džakove i sačekati datum predaje", dodaje Ninković, koji dodaje da mnogi poljoprivrednici iz njegovog sela slede sada njegov primer.

Rezultati sve bolji

Organizatori akcije Poljoprivredna stručna služba Ruma i udruženje SECPA poslednjih nekoliko godina organizuju ovakve akcije širom Srema, a rezultate ove ocenjuju kao veoma dobre, ističući značaj odlaganja ambalažnog otpada na ovakav način.

Odložiti u džakove i čekati sledeći termin prikupljanja

"Svi znamo koliko je ovakav način odlaganja značajan, a trebalo nam je dosta vremena da poljoprivrednici to prihvate. Kada pogledamo sadašnje rezultate moramo biti zadovoljni, jer primera radi, u Rumi i Irigu je za dva dana prikupljeno blizu tri tone ambalažnog otpada, a slična je situacija i u drugim opštinama Srema u kojima se ova akcija realizuje", kaže Popović.

Poljoprivrednici su nakon ove akcije već spremni za sledeću, koja će biti najverovatnije organizovana u maju ili junu mesecu naredne godine


Tagovi

Ambalažni otpad SECPA Sava Popović Damir Kolarić Svetozar Ninković Hemijski preparati


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

197


Glasova: 105

Da, podređene su 53,3%

Glasova: 25

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,7%

Glasova: 51

Ne, ravnopravne su 25,9%

Glasova: 16

Ne zanima me ova tema 8,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ko ovome može odoleti - ukrčkana sarma za hladne zimske dane ;D