Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Šid
  • 31.03.2018. 16:30

Kukujevci - primer uspešnog sela

Stanovnici sela Kukujevci iz sremske opštine Šid bave se duvanom, žitaricama, povrćem i voćem, ali i podizanjem nataliteta u Srbiji. Ovom selu, za razliku od mnogih, ne preti izumiranje.

Foto: Novosti
  • 1.360
  • 50
  • 0

Selo Kukujevci nalazi se u opštini Šid i primer je mesta koje napreduje i živi punim plućima. Prema popisu iz 2011. godine, ovde je stanovalo 1.955 stanovnika. Ovo selo je prošle godine, od ukupno 166 prijavljenih sela iz 44 opštine Srbije, proglašeno za za najuspešnije selo u okviru manifestacije "Susreti sela Srbije".

Uspešni poljoprivrednici, ali i porodični ljudi

Kako su pisale Novosti, Kukujevci su 2017. godine imali oko 2.300 stanovnika. U ovom selu ima više od 300 mladih do 18 godina starosti, kapaciteti vrtića se stalno šire, dok u privrednim pogonima radi oko 400 stanovnika.  Mnogi se bave i proizvodnjom duvana, jer Kukujevci imaju najveće površine pod ovom kulturom, kao i žitaricama, povrćem i voćem.

"Može lepo da se živi od ove proizvodnje, tako da smo ove godine obnovili i dosta mehanizacije. Dobili smo i bespovratna sredstva od države", kaže za RTV povrtar Siniša Stojković, koji sa suprugom Milankom odgaja troje dece. Ona kaže da im je to bila želja i da je lepo imati više dece, te da nije teško, niti mnogo drugačije u odnosu na roditelje koji imaju manje dece.

Planovi Mesne zajednice za dalji razvoj

Mesnu zajednicu Kukujevci ove godine očekuju izbori za novi Savet. Imaju mnogo planova za dalji razvoj sela, kaže predsednik MZ Miroslav Stojčević: "Želja i potreba naših meštana je da se asfaltiraju još četiri ulice, da se napravi kanalizacija. Borimo se i za obdanište i sportsku salu. Imamo najviše dece u opštini i za njih se borimo".

Stanovništvo doseljeno iz Hrvatske ovde pronašlo svoj dom

Kukujevci su tokom devedesetih godina potpuno promenili stanovništvo. Naime, ovde su većinom živeli Hrvati, ali se onda dogodila razmena stanovništva i imovine i sada ovde živi više od 90% Srba. Selo se potpuno preporodilo i funkcioniše po principu "svi za jednog, jedan za sve", piše Vojvođanski magazin. Upravo su izbegli iz Virovitice i Podravske Slatine ovde doneli duvansku sortu svetla virdžinija.

Pogledajte i priču o ovom selu, koja je emitovana u popularnoj emisjiji "Kvadratura kruga":


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Kukujevci Šid Izbegli Srbi Slavonija Miroslav Stojčević Siniša Stojković Duvan Deca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.