Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 22.09.2023. 14:20

Kukuruz 16, soja 46,1, a suncokret 38 dinara za kilogram

Suncokret je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 49 odsto. Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 38,00 do 38,10 din/kg bez PDV-a.

Foto: Jovana Cvetković
  • 476
  • 169
  • 0

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 4.051,00 tona robe, što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja rast obima prometa od 58,55 odsto. Ukupna finansijska vrednost iznosila je 181.784.020,00 dinara, čak 187,94 odsto više nego prethodne sedmice. U toku ove nedelje najtrgovanije robe bile su suncokret i soja.

Cena kukuruza pala za više od pet odsto

Nakon četiri nedelje za redom kada je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, tokom ove nedelje došlo je do pada aktivnosti na ovom tržištu, te je kukuruz u ukupnom obimu prometa učestvovao sa samo četiri odsto. Tokom prve polovine nedelje bila je primetna povećana ponuda kukuruza starog roda, dok je tražnja za njim bila slaba ili je u potpunosti izostajala. Sa druge strane, kupci su u većoj meri potraživali kukuruz novog roda, ali je njegova ponuda početkom nedelje bila slaba.

U drugoj polovini nedelje dolazi do povećanja ponude kukuruza novog roda i samim tim do zaključenja berzanskih ugovora. Kukuruzom rod 2023. godine trgovalo se u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,07 din/kg bez PDV-a (17,67 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je pad cene novog roda kukuruza od 5,32 odsto.

Tržište pšenice je tokom čitave nedelje bilo dosta mirno, uz slabu tražnju i ponudu. Berzanski ugovor za pšenicu zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je bila viša za 3,63 odsto.

Skoro pola ukupnog prometa činio je suncokret

Na tržištu soje posle dužeg vremena beležimo značajno povećanje aktivnosti, na šta je uticao početak trgovanja novim rodom soje. Tražnja za novim rodom je tokom čitave nedelje bila izražena, te je soja u ukupnom prometu učestvovala sa čak 46 odsto udela. Prva trgovina sojinim zrnom rod 2023. ove nedelje realizovana je na cenovnom nivou od 48,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok su svi ostali berzanski ugovori zaključeni po ceni od 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 46,11 din/kg bez PDV-a (50,71 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju, kada su zaključeni prvi berzanski ugovori za novi rod soje, predstavlja pad cene od 6,85 odsto.

Suncokret je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 49 odsto. Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 38,00 do 38,10 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 38,08 din/kg bez PDV-a (41,89 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene od 2,59 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Kada su u pitanju đubriva, trgovalo se u manjim količinama UREOM, ruskom, u pakovanju 500/1 na paritetu CPT kupac uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 53,92 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba, u ponudi se našla sojina sačma po ceni od 60,00 din/kg bez PDV-a, kao i DDGS sa 30 odsto proteina po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza od 18.9 do 22.9.

Konkurencija između ruske i evropske pšenice

Tržište pšenice na početku ove nedelje pokreće novi tender iz Alžira, za isporuku od sredine novembrado kraja decembra. Verovatno će ponovo dominirati ruska pšenica. U tom kontekstu cene pšenice na Evronekstu su slabile i time korigovale deo prošlonedeljnog rasta koji je bio u vezi sa kupovinom francuske pšenice od strane Kine. Posle alžirskih kupovina početkom nedelje, Egipat je pokrenuo tender za pšenicu, za isporuke u prvoj polovini novembra. Učesnici na tržištu će biti veoma zainteresovani da vide čija će roba biti odabrana i koje cene će biti ponuđene, uzevši u obzir sadašnju konkurenciju između ruske i evropske pšenice.

Poslednji podaci iz EU pokazuju da je izvoz van EUmanji nego prošle godine i dostigao je 6,32 mil t meke pšenice od početka sezone, što je 27,3 odsto manje nego prošle godine u istom periodu. Berba kukuruza povećava ponudu. Iako je uvoz u EU od početkajula pao u poređenju sa prošlom godinom, za oko 44 odsto, sa uvezenih 3,31 mil t, potencijal evropskog roda i raspoložive ukrajinske količine ohrabruju trgovce. Ugovor za kukuruz sa novembarskim prispećem, na Evronekstu, snižen je na 209 €/t što je najniži nivo od marta 2022.

Tržište uljane repice je takođe juče bilo aktivno, uz ponovni rast cena. Pšenica u Čikagu, kao i pšenica u Parizu, slabi zbog uticaja konkurentnog pritiska ruske pšenice. Mogućnost da će se natovariti dva broda u luci Odesa u Ukrajini, takođe utiče na cene pšenice. Kukuruz i soja, u međuvremenu, slabe zbog pritiska žetve koja počinje u SAD. USDA je izvestilo da je devet odsto kukuruza i pet odsto soje već skinuto, što je ispred proseka. Uprkos novoj prodaji 123.000 t američke sojeza Kinu, cene soje su pale u Čikagu i vratile su se na najniži nivo u mesec dana.

Cene kukuruza u Čikagu su dostigle novi minimum. Novi rod pritiska cene. Snižavanje cena na nivoe slične onima izdecembra 2020. podstaklo je nešto interesovanja od strane fondova. Američkoj soji nastavlja da konkuriše brazilska, čiji izvoz za Kinu je oštro povećan. Setvu u Brazilu će biti još važnije pratiti, uzevši u obzir sadašnje suve uslove.


Tagovi

Produktna berza Cena soje Cena kukuruza Cena suncokreta Promet Tražnja za sojom Tražnja za suncokretom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612