Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 16.10.2015. 15:30

Kukuruz nastavlja sa cenovnim rastom

Kiša koja se odužila predstavlja i dalje veoma otežavajući faktor za završetak berbe na poljima kukuruza čija cena već treću nedelju za redom raste.

Foto: depositphotos.com
  • 254
  • 12
  • 0

Cene koje bi platili tržišni učesnici na strani ponude i ono što su tražili učesnici u berzanskom trgovanju na strani tražnje, odnosno njihova razlika, uz nepovoljne vremeske uslove su glavni razlozi manjeg broja ugovora na Produktnoj berzi tokom protekle nedelje.

I pored toga, u odnosu na prethodnu nedelju, došlo je do rasta količinskog obima prometa za 17,50%, što iznosi 1.175 t. Finansijska vrednost prometa je iznosila 27.989.500,00 dinara, tj. za 5,02% manje nego prošle nedelje.

Kiša i dalje otežava završetak berbe kukuruza

Jesenja kiša koja se odužila predstavlja i dalje veoma otežavajući faktor za završetak berbe na poljima kukuruza. Kao i prethodne nedelje, odsustvo žetve, pa samim tim i sporije punjenje silosa, umanjuje pritisak na strani ponude. Karakteristično za ovo tržište je podatak da već treću nedelju za redom kukuruz nastavlja sa cenovnim rastom. Ugovorena cena kukuruza je iznosila 17,82 din/kg sa PDV-om (16,20 din/kg bez PDV-a), što je rast od 3,85% na nedeljnom nivou. S obzirom da su u proteklih nedelju dana cene žitarica na referentnim svetskim berzama beležile silazni trend, poboljšanje vremenskih uslova i nastavak žetve, uz cenovne kalkulacije u koje će se domaći izvoznici uklopiti, će predstavljati značajane cenovne faktore u predstojećem periodu.

Najviše se trgovalo merkantilnom pšenicom

Najveće pojedinačno trgovanje se odnosilo na merkantilnu pšenicu. Ugovor se odnosio na pšenicu roda 2014. godine sa pekarskim elementima kvaliteta, što je srazmerno uticalo i na znatno višu ugovorenu cenu. Ukupno prometovanih 1.000 tona hlebnog zrna je realizovano po 21,45 din/kg sa PDV-om (19,50 din bez PDV-a).

Pored gore navedenih žitarica, u berzanskom prometu su registrovani i ugovori na zrno soje. Gotovo svi ugovori su registrovani sa klauzolom povećane vlage do 14%. Prosečna cena ovako ugovorene soje je iznosila 45,19 din/kg (41,08 din/kg bez PDV-a).

Rast cene kukuruza se odrazio i na berzanski indeks. Na dan 16.10. Prodex je iznosio 205,53 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak rast za 1,13 indeksnih poena.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Prodex Merkantilna pšenica Završetak berbe kukuruza Kiša Odsustvo žetve Cena kukuruza


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB