Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 20.11.2015. 14:30

Kukuruz ponovo lider na tržištu

Uprkos izuzetno stabilnom tržištu, stiče se utisak da trenutne cene ne zadovoljavaju u potpunosti ambicije tržišnih aktera pa intenzitet trgovanja u velikoj meri diktiraju cene na međunarodnim tržištima.

Foto: depositphotos.com
  • 243
  • 13
  • 0

Stabilno tržište po pravilu je dobar poziv i ponudi i tražnji za većim trgovanjem, ali samo onda kada i kupci i prodavci pronalaze svoj interes. Danas imamo čak izuzetno stabilno tržište, ali se stiče utisak da trenutne cene ne zadovoljavaju u potpunosti ambicije tržišnih aktera.

U takvim okolnostima intenzitet trgovanja u velikoj meri diktiraju cene na međunarodnim tržištima. Kada cene na srpskom tržištu postanu konkurentne cenama na inotržištima, otvaraju se perspektive za veće pojavljivanje izvoznika na tržištu, pa samim tim i za veće trgovanje.

Taj mali pomak se ipak desio protekle nedelje, pa otud i nešto veći promet u protekloj u odnosu na prethodnu nedelju. U nedelji za nama, preko berze je realizovan ukupni promet od 650 tona robe, čija je ukupna vrednost iznosila 16.274.000 dinara. Statistički posmatrano, fizički obim prometa je, u odnosu na prethodni nedeljni period, veći za 37,13%, a finansijski za 36,43%.

Cena kukuruza u blagom padu

Kukuruz je ponovo suvereno preuzeo lidersku poziciju na tržištu. Više od dve trećine od ukupnog prometa na berzanskom tržištu se odnosi na trgovanje kukuruzom. Cena je u blagom padu. Svi kupoprodajni ugovori u trgovanju kukuruzom u SRPS kvalitetu su realizovani po jedinstvenoj ceni od 17,82 din/kg (16,20 bez PDV), što je za tačno 1% niža cena od prosečne cene ove robe u prethodnoj nedelji. To je taj mali cenovni pomak, koji je uz blagi rast cene na tržištima u okruženju bar delimično otvorio vrata nešto većem trgovanju.

Od žetve cena pšenice varira u uskom cenovnom rasponu

Konstatacija da je cena pšenice od žetve, pa do kraja novembra, dakle u periodu od pet meseci varirala u veoma uskom cenovnom rasponu od 17,50 din/kg bez PDV pa do 19,00 din/kg, najbolje oslikava tržišnu situaciju na tržištu hlebnog žita i sa punim pravom možemo da zaključimo da davno nismo imali stabilnije tržište pšenice. U protekljoj nedelji cena pšenice je iznosila 19,80 din/kg (18,00 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje.

Sojino zrno beleži pad, a sačma rast cene

Cena sojinog zrna je u blagom padu, a cena sojine sačme u porastu. U proteklom nedeljnom periodu sojom se trgovalo po ceni od 44,33 din/kg ( 40,30 bez PDV), a to je za 0,49% manja cena nego prethodne nedelje, dok je sojina sačma sa 44% proteina preko novosadske berze prodavana po ceni od 54,00 din/kg (45,00 bez PDV), što je rast od 1,12% u odnosu na trgovanje u prethodnoj nedelji.

Prodex je u padu u odnosu na prošli petak za 1,07 indeksnih poena i na dan 20.11.2015. godine ima vrednost od 205,10 indeksnih poena.

Kakva su kretanja na svetskom tržištu?

Klimatski uslovi su se popravili u SAD-u i Australiji. Zbog slabe konkurentnosti i povoljnih vremenskih uslova, na čikaškoj berzi je došlo do pada cene pšenice, što su bili razlozi pada cena početkom nedelje. Na samom kraju nedelje su povoljne informacije o rastu izvoza iz EU i SAD-a dovele do blagog rasta cena na čikaškoj berzi. Pšenica je u Čikagu u poslednjih nedelju dana pojeftinila za 1,49%, dok je kukuruz za 0,61% skuplji. U Budimpešti je pšenica u poslednjih nedelju dana skuplja za 0,73%, a kukuruz je jeftiniji za 1,63%. U Parizu je fjučers na pšenicu jeftiniji za 1,53%, dok je kukuruz skuplji za 0,75%.

Foto: depositphotos.com; budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Novi Sad Trgovanje Tržište Cene Pšenica Kukuruz Sojino zrno Sojina sačma Svetsko tržište


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/