Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 18.09.2023. 10:30

Kukuruzom se najviše trgovalo, cena pšenice u padu

Već četvrtu nedelju za redom kukuruz je bio najtrgovanija poljoprivredna kultura, a tokom protekle nedelje zaključeni su i prvi robno - berzanski ugovori za novi rod soje.

Foto: Depositphoto/Depositphotos/fotokostic
  • 562
  • 70
  • 0

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2.555 tona robe, što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad ukupnog obima prometa od 38,42 odsto. Ukupna finansijska vrednost iznosila je 63.132.250 dinara, za 30,36 odsto manje nego protekle nedelje. Već četvrtu nedelju za redom kukuruz je bio najtrgovanija poljoprivredna kultura, a tokom protekle nedelje zaključeni su i prvi robno - berzanski ugovori za novi rod soje.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu, posebno kada je u pitanju novi rod kukuruza. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,60 do 16,75 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,68 din/kg bez PDV-a (18,34 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu nedelju primetan je cenovni pad od 1,19 odsto. Novim rodom kukuruza trgovalo se po ceni od 16,50 do 16,70 din/kg bez PDV-a, kao i po ceni od 17 din/kg bez PDV-a za kukuruz sa preuzimanjem od 01.11.2023. do 31.01.2024. godine. I ove nedelje kukuruz je bio najtrgovanija kultura, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 61 odsto.

Pšenica - 19,30 din/kg bez PDV-a

Na tržištu pšenice tokom cele nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika, uz izjednačenu aktivnost na strani ponude i tražnje. Kupci su se raspitivali za pšenicu sa višim parametrima kvaliteta, a bila je iskazana i tražnja za stočnom pšenicom.

Pšenicom se tokom nedelje trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,30 din/kg bez PDV-a (21,23 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju beleži se negativan cenovni trend od 2,91 odsto.

Slaba tražnja za sojom

Na tržištu soje krajem nedelje zaključeni su prvi robno - berzanski ugovori za soju rod 2023. godine po jedinstvenoj ceni od 49,50 din/kg bez PDV-a (54,45 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta. Tražnja za starim rodom soje je bila slaba ili je u potpunosti izostajala.

Tražnja za suncokretovim zrnom tokom ove nedelje je bila nešto slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou. Suncokretom se trgovalo u cenovnom opsegu od 38,50 do 39,80 din/kg bez PDV-a, pri čemu je cena padala kako se nedelja bližila kraju. Ponder cena iznosila je 39,09 din/kg bez PDV-a (43,00 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja pad cene od 2,05 odsto.

Od ostalih roba tokom ove nedelje nudilo se i stočno brašno u manjim količinama po ceni od 12,00 din/kg bez PDV-a (14,40 din/kg sa PDV-om).

Berza 11. - 15.9.

Fizičke aktivnosti na tržištu su redukovane, sa malo transakcija i utovarom za transport koji ostaje slab. Crnomorska roba je i dalje znatno prisutna i nastavlja da konkuriše zapadnoevropskoj ponudi. Cene kukuruza su slabilne i cene za novi rod su blizu nedavnih minimuma. Dolazeća ponuda iz Ukrajine utiče na tržište. Izveštaj USDA nije uspeo da preokrene sadašnji trend snižavanja na tržištu pšenice, iako je snižena procena proizvodnje pšenice za EU, Kanadu, Australiju i Argentinu. Suočene sa smanjenom izvoznom ponudom uvozne zemlje smanjuju svoje zalihe.

U prvom delu ove nedelje, uljana repica je pala na Evronekstu, prateći trend snižavanja cena palme, kanole i soje. Cene kukuruza i uljane repice na Evronekstu su rasle, ali u manjoj meri, kao i cene kukuruza i soje u Čikagu. Međutim, sirova nafta, koja se sad približava nivou od 90 $/barel u Njujorku, pruža prodršku proizvodnji biogoriva u svetu.

Neočekivan rast američke proizvodnje kukuruza

Čikaške cene pšenice su dotakle nove minimume za ugovor sa decembarskim prispećem. Izveštaj USDA o padu svetskih zaliha pšenice omogućio je jačanje pšenice u Čikagu posle pada tokom sesije na gotovo trogodišnji minimum. Žetva jare pšenice je znatno napredovala protekle nedelje i dostigla je 87 odsto površina, što je u skladu sa prosekom u poslednjih pet godina. U isto vreme, počela je setva ozime pšenice. Za kukuruz, USDA je snizilo svoju procenu prinosa u SAD, ali je u isto vreme povećalo površine.

Kao rezultat, američka proizvodnja kukuruza, za koju se očekivalo da će da padne, povećana je za 0,6 mil t na 384,4 mil t, dok su prelazne zalihe 2023/24. povećane za 0,4 mil t na 56,4 mil t, što je iznad očekivanja. Svi ti faktori su uticali na cene u Čikagu, koje su snižene. USDA sniženje svetskih zaliha pšenice, naročito na nivou glavnih izvoznika, dovelo je do rasta cena. Kukuruz i soja su samo blago pratili pšenicu, jer su pod pritiskom poslednjih procena proizvodnje u SAD. Sojino ulje je nešto jačalo zbog slabije ponude u Južnoj Americi.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena suncokreta Cena stočnog brašna


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje Hallooo... Ja sam sa farme nojeva u Paliću i od mog jednog jajeta mogu se najesti 6 osoba !