Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene mleka
  • 01.06.2023. 15:00

Kupaju se u mleku - nemačkim poljoprivrednicima se prelila čaša

Nemački poljoprivrednici već tri dana protestuju zbog niskih cena mleka. Upozoravaju na četvrtu krizu u ovom sektoru stočarstva.

Foto: FB/BDM
  • 92
  • 32
  • 0

"Mi plaćamo ono što je politika propustila da učini", objavilo je u svom saopštenju Savezno udruženje nemačkih proizvođača mlečnog govedarstva koja je pokrenula kampanju u glavnim gradovima nemačkih pokrajina povodom Svetskog dana mleka koji se obeležava danas, 1. juna. 

Cene ne pokrivaju troškove

Oni već treći dan protestuju zbog, kako kažu, 4.0 krize na tržištu mleka. Prvu beleže 2009., drugu 2012., a treću 2015./16., a koje su donele velike gubitke za poljoprivrednike. Sada su suočeni s četvrtom, uzrokovanom velikom i rastućom tržišnom neravnotežom koja je započela sredinom 2022. Poručuju da se ona mogla izbeći ili barem ublažiti. Smatraju da su političari odgovorni za ovakvu situaciju te da je dalji razvoj farmi koji je prihvatljiv za klimu i dobrobit životinja nemoguć ako cene mleka ne pokrivaju troškove. 

Četvrta kriza s mlekom

Dakle, Nemačka je u Evropskoj uniji najveći proizvođač ove sirovine, a po ceni od 43 centa za kilogram, ono se, kako kaže ovo udruženje, prodaje u bescenje na svetskom tržištu. Traže privremeno smanjenje snabdevanje mlekom u EU na dobrovoljnoj osnovi. Pozivaju se na krizni instrument dobrovoljnog odricanja od isporuke u zamenu za naknadu, a koji je već predviđen u zajedničkoj organizaciji EU tržišta. 

U mleku do grla

Akcijom kupanja u mleku gde doslovno ulaze u velike cisterne pune ove tečnosti žele doslovno da prikažu kako se ova vredna sirovina preliva preko vrha i prosipa. 

U utorak su demonstrirali ispred ministarstva poljoprivrede u Hanoveru, juče u Berlinu, Diseldorfu, Stutgartu i Šverinu, a danas su u Minhenu i Kilu. 

Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji ispod teksta: 


Foto prilog


Tagovi

Cene mleka Nemački mlekari EU mleko Svetski dan mleka Protest Kupanje u mleku


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.