Pretraživanje tekstova
Nakon što je Italija postala epicentar zaraze virusom korona u Evropi, njeni trgovci su se suočili sa velikom krizom. Kažu kako niko više ne želi da kupuje njihovo voće i povrće.
Čini se kao da je od poslednje vesti o korona krizi u Italiji prošlo dosta vremena, mere zaštite u pojedinim evropskim zemljama se postupno smanjuju, a poslovanje se polako vraća u normalu. Međutim, u slučaju sektora voća i povrća iz ove zemlje gde je zabeleženo najveće širenje virusa korona, kupci na veliko i dalje pokazuju suzdržanost što ostavlja velike posledice za trgovinu.
Trenutno na tržištu postoji mnogo plodova ubranih u važnim italijanskim regijama. "Kvalitet je izvrstan. Na primer nektarine, dostupne su sve sorte od standardnih do onih žute boje. Cene su takođe u uobičajenom rasponu od 0,50 centi za kilogram. Međutim, potražnja je mala, svi pribegavaju bilo kom drugom voću ili onom drugog porekla", objašnjava za freshplazu Lino Manduća, vlasnik Albastadtove kompanije "Italia Natur".
Da li ste znali da se 2/3 plantaža voća u EU nalaze u tri države?
Prema njegovom mišljenju, kriza ima katastrofalne posledice za trgovinu hranom, kako kratkoročno tako i dugoročno.
"U jeku krize, nisam bio u mogućnosti da radim nekoliko sedmica. Prošle sedmice sam prvi put u životu bio primoran da bacim 50 sanduka sicilijanskih dinja, iako je kvalitet robe bio vrlo dobar", kaže Manduće u strahu da će se još dve godine osećati posledice ove krize.
Tržište italijanskog grožđa, inače vrlo popularan segment u nemačkoj trgovini, takođe karakteriše slaba potražnja.
"Mrtva je od početka kampanje. U skladu sa tim smo prilagodili cene, ali i dalje nema velikog pomaka", napomenuo je.
Nastala situacija počinje da preti njihovom poslovanju.
"Ljudi su izuzetno oprezni pri kupovini italijanske robe. To je pogubno za naš izvoz. Međutim, imamo nekoliko lojalnih kupaca i to su uglavnom trgovci na pijacama ili specijalizovanim prodavnicama koje još uvek kupuju od nas", kaže on.
Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika
Postoji još jedna alternativa da kompanija, koja postoji više od 30 godina, ostane u 'igri'.
"Proširićemo naš asortiman drugim italijanskim poznatim proizvodima, poput bufalo mocarele, konzervirane robe, vina ili pistaća. Moja velika strast i dalje ostaje na voću i povrću", zaključio je Manduća.
Tagovi
Italija Izvoz Voće i povrće Italijanska roba Nektarine Grožđe Dinje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.