Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Putovanje na traktoru
  • 27.09.2018. 18:30

Kurt Klukner: Traktorom starim 63 godine proputovao 11.000 kilometara

Kurt Klukner putuje, ali i vodi svoj blog na kom opisuje putovanje na koje je krenuo od Austrije preko Nemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Srbije, BiH i Hrvatske.

Foto: Kurt Kluckner blog
  • 2.055
  • 102
  • 0

Kurt Klukner (Kluckner), farmer iz Austrije već šest meseci putuje po Evropi traktorom starijim od sebe. Naime, Kurt ima 50, a njegov traktor 63 godine. Do sada je prošao 11.000 kilometara, a ukupno planira da prođe 15.000. Na traktor je priključio kamp kućicu, pa je prava atrakcija gde god dođe. Kurt vodi i svoj blog na kojem opisuje putovanje na koje je krenuo od Austrije preko Nemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Srbije, BiH i Hrvatske. 

Tako se proteklog vikenda zaustavio i u selu Orčeva Luka u BIH, nadomak Velike Kladuše, gde je posetio prijatelja, čija je ćerka udata za njegovog sina, pišu Nezavisne

Stanovnici ovog malog mesta nemalo su se iznenadili kada se selom provezao traktorom sa kamp kućicom, starom 38 godina! Ovaj, po zanimanju kovač, bavi se poljoprivredom, ali je u duši i avanturista.

Traktor mu na 100 km troši 25 litara dizela

Na ideju za ovaj poduhvat došao je nakon što je pogledao jednu televizijsku reportažu o poljskom bračnom paru koji po svetu putuje traktorom. "Krenuo sam na put 14. aprila i evo sada sam već u povratku, a kući planiram da stignem u oktobru. Ostalo je da se provezem kroz Hrvatsku i Italiju, a potom kući u moj Tirol", rekao je Austrijanac, koji je ovih dana bio i u Rijeci. 

U pređenih 12.000 kilometara prespavao je više od 150 noći na različitim lokacijama.

"Samo na gorivo potrošio sam oko 5.000 evra, jer ovo moje čudo na 100 kilometara troši 25 litara dizela. Traktor je star, to je oldtajmer, koji postiže brzinu od 25 kilometara na sat i putujem prilično sporo. Kad dođem kući, siguran sam da ću postaviti svetski rekord u dužini koja je pređena traktorom tokom jednog putovanja. Uostalom, ovo i ne činim toliko zbog svetskog rekorda, već više iz hobija i zabave", kaže Klukner, čija pojava redovno izaziva iznenađenje i to najviše kod policajaca, koji ga, kako otkriva, često zaustavljaju.

Mehaničar po zvuku motora otkrije kvar

Međutim, Klukner za svoje vozilo i prikolicu poseduje sve potrebne tehničke dozvole, o ispravnosti svog ljubimca brine sam, a ponekad i uz asistenciju mehaničara, sa kojim vezu održava putem mobilnog telefona.

"Ako je neki ozbiljniji kvar, konsultujem se sa njim i on po zvuku motora, koji čuje preko telefona, može tačno da utvrdi kvar i potom da mi javi kako da ga popravim", kaže ovaj neobični Tirolac, otkrivši da je svoju prikolicu opremio svime što je potrebno za duži boravak, tako da ona ima digitalno hlađenje i grejanje.

Tokom putovanja napravio je dve duže pauze, i to u Sankt Peterburgu i na bugarskoj obali Crnog mora, gde mu se pridružila supruga, koja je doletela avionom.


Tagovi

Putovanje na traktoru Svetski rekord Kurt Kluckner Dizel Tirol Oldtajmer


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.