Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije u Obrenovcu
  • 09.11.2015. 16:30

Kvalitet rakije svake godine je sve bolji

U Obrenovcu je održan sedmi po redu "Festival rakije", koji se organizuje sa ciljem podsticanja malih proizvođača da provere kvalitet svojih proizvoda, unaprede ga i udruže se kako bi svoju robu plasirali i na inostranom tržištu.

  • 283
  • 15
  • 0

Na ovogodišnji Festival rakije u Obrenovcu, se prema rečima organizatora prijavilo četrdeset takmičara. Na ovoj takmičarskoj manifestaciji se ocenjuje kvalitet rakija zanatskog tipa i to degustacijom, za šta je bio zadužen tročlani žiri. U konzumaciji je bilo 68 vrsta rakije.

Učesnici su dobili medalje za kvalitet, a proglašene su i najbolje voćne rakije u tri kategorije. Najviše izlagača ove godine došlo je iz Šapca, Valjeva, Kraljeva, Čačka, Kragujevca, Subotice, i Zrenjanina. Odluku o najboljima doneo je profesionalni žiri Udruženja somelijera iz Beograda, a apsolutni pobednik po oceni žirija bio je Andrija Korićanac iz Lađevaca kod Kraljeva.

Vađenjem koštica šljive do kvalitetnije rakije

Zlatna medalja na ocjenjivanju rakije
Andrija Korićanac,

apsolutni je pobednik po oceni žirija

Andrija je do sada osvajao srebrnu i bronzanu medalju, a ove godine sa poznatom "čalumovkom" nadao se zlatu. Kako ističe ovaj domaćin, pod šljivom ima dva hektara voćnjaka, dok dunje gaji na jednom hektaru u Lađevcima, a bavi se i uzgojem kajsija.

"Ima deset godina kako proizvodim rakiju, najviše gajim starinsku madžarku. Ovoga puta sam prilagao uzorke od šljive i od viljamovke, kao i kajsije. Rakije od viljamovke i kajsije, sa dvadset i dva grada jačine osvojile su zlatnu medalju. Nemam neki poseban recept za najbolju rakiju. Neophodno je je pre svega da sudovi budu čisti. Prilikom sakupljanja šljive bitno je takođe da se izvadi koštica šljive, kako bismo dobili što kvalitetniju rakiju", ističe ovaj pobednik festivala.

Kvalitet dobar, konkurentnost slaba

Festival rakije Obrenovac
Kvalitet rakije svake godine je sve bolji

Prema rečima organizatora festivala, Dragana Lazarevića, kvalitet rakije iz godine u godinu sve je bolji, a pred žirijem su se i ove godine našle sve vrste rakije, počev od najmasovnije šljive, preko kajsije, dunje, breskve, jabuke, kruške. Nakon što su jesenji rakijiski kazani odradili svoj deo posla, na ovogodišnjem festivalu se među konzumnim rakijama našlo mnogo više rakija od kruške nego proteklih godina, što pokazuje da je rod kruške bio nešto bolji nego ranijih godina, kada je na ovom festivalu uglavnom dominirala rakija od šljive.

"U odnosu na prvu godinu kada smo imali dvadeset tri proizvođača, ove godine imamo duplo više proizvođača i 68 uzoraka koje je stučni žiri ocenio.Trudili smo se da za sve ove godine, koliko se festival organizuje, jednim edukativnim radom ukažemo na potrebu kvalitetne proizvodnje jakih alkoholnih pića, i drago mi je da smo u tome uspeli", ističe Dragan Lazarević.

Međutim, ono čime organizatori, i neki od učesnika ovog festivala nisu bili zadovoljni, jeste i činjenica da ideja o organizovanju ovog festivala nije dovoljno rasprostranjena. Prema rečima učesnika, na festivalu učestvuju uglavnom isti proizvođači sa istom robom, a kao osnovnu želju izlagači na ovom sajmu istakli su bolju konkurentnost, koja bi doprinela kako razvoju samog festivala, tako i rasprostanjenosti malih proizvođača na inostranom tržištu.


Tagovi

Festival rakije Obrenovac Manifetstacija Viljamovka Izlagači Tržište Dragan Lazarević Konkurentnost Andrija Korićanac Kvalitet rakije


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u