Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola bezbednosti hrane
  • 09.07.2017. 10:30

Laboratorija kasni zbog novog imena resora

Otvaranje Laboratorije za kontrolu mleka koja je trebala da počne da radi u aprilu ponovo je odloženo. Ovoga puta otvaranje te institucije zakočila je promena imena resornog ministarstva.

Foto: jovanmandic / Bigstock
  • 846
  • 40
  • 0

Otvaranje Laboratorije za kontrolu mleka koja je trebala da počne da radi još u aprilu, u okviru Direkcije nacionalne laboratorije, kako prenose Novosti, ponovo je odloženo. Ovoga puta otvaranje te institucije zakočila je promena imena resornog ministarstva, zbog čega mora ponovo da se radi obimna dokumentacija. Naime, sve neophone dozvole dobijene su na ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a u međuvremenu ministarstvo je promenilo naziv i on sada glasi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Obimna dokumentacija mora ponovo da se prikuplja

Prema rečima predsednice Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine - Sanje Bugarski, problem je bio taj što je za otvaranje laboratorije bilo potrebno pribaviti milion saglanosti, od republičke i pokrajinske vlade, a kada je to dobrim delom već učinjeno nastao je novi problem nakon izmena u novoj vladi. Bugarski dodaje da pošto je ministarstvo poljoprivrede promenilo ime, biće potrebno pribaviti iste saglasnosti, a to će verovatno usporiti proces otvaranja laboratorije.

Ministarstvo: Otvaranje laboratorije do kraja godine

Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da bi laboratorija trebalo da bude otvorena do kraja 2017. godine. Kako ističu pre svega je potrebno zakonski uskladiti pitanje kadrova koji tamo treba da rade. Taj proces, navodno, najviše koči zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Bugarski: Mleko da se plaća prema kvalitetu

Sanja Bugarski ističe da će se kada laboratorija bude počela da radi, mnogi mlekari iznenaditi činjenicom da im kvalitet mleka nije onakav kakav misle ili očekuju da jeste. Ona napominje da je svakako dobro što će se otvaranjem laboratorije, konačno znati ko i kvalitet mleka ima. Prema njenim rečima proizvođači mleka žele da im se mleko plaća prema rezultatima analize kvaliteta, a kako kaže država bi na osnovu kvaliteta trebala da na osnovu toga daje subvencije i premije. Ovako je svima isto, bez obzira na to šta i kako proizvode.

Mlekari na laboratoriju čekaju duže od 10 godina

Sanja Bugarski ističe da na otvaranje takjve nezavisne ustanove za kontrolu srpski mlekari čekaju duže od 10 godina. Ona napominje da je situacija sada takva da proizvođači mleka zavise od procene otkupljivača i velikih mlekara.

Informacioni sistem za bržu dojavu i povlačenje zdravstveno nebezbednog mleka

Podsećanja radi predstavnici Ministarstva poljoprivrede su ranije objašnjavali da će laboratorija biti povezana jedinstvenim informacionim sistemom, te da će rezultat svake analize biće poslat Upravi za veterinu, resornom ministarstvu, samom proizvođaču i mlekari. Takav sistem će, kako su rekli, obezbediti bržu reakciju inspekcije u slučaju da kvalitet mleka nije odgovarajući i povlačenje u samoj mlekari pre nego što uđe u dalji proces prerade.

Foto: jovanmandic / Bigstock


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Laboratorija Hrana Bezbednost Mleko Sanja Bugarski Kontrola Kvalitet Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.