Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 01.11.2016. 08:00

Laserom protiv štetočina u poljopirvredi

Istraživači i z Amsterdama koriste tehnologiju Agrilaser Automatic. To je automatizovani laser koji otkriva ptice, pacove i druge štetočine, a onda ih laserom osvetljava.

Foto: bigstockphoto.com/mirquurius
  • 455
  • 48
  • 0

Evropska komisija dodelila je blizu 1,8 miliona evra za britanski projekt namenjen izgradnji laserske ograde. Prema ovom projektu laserska ograda je namenjena za zaštitu poljoprivrednih imanja od ptica i pacova kako prenosi domino magazin.

Laseri štite od glodara i ptica

Projekt pod nazivom LIFE Laser Fence sprovode naučnici na Univerzitetu Džon Mores u Liverpulu. Osnovni cilj projekta je da se napravi laserska ograda koja će poljoprivredna imanja štiti od od šteta koje nanose ptice i glodari. Za razliku od otrova koji se koriste kako bi se umanjila šteta laserska ograda bi mala i zadatak da razlikuje ptice i glodare od drugih živih bića. Veoma je bitni i to što laserski zraci neće negativno uticati na kvalitet plodova biljnih vrsta koje se uzgajaju i svakako zraci lisera se ne mogu naći u prehrambenom lancu.

Istraživači i z Amsterdama koriste tehnologiju Agrilaser Automatic. To je automatizovani laser koji otkriva ptice, pacove i druge štetočine, a onda ih laserom osvetljava. Ptice i glodari na osnovu dosadašnjih istraživanja laserske zrake smatraju fizičkom pretnjom i ne žele da im se približe te se udaljavaju s teritorije.

Foto: bigstockphoto.com/mirquurius


Tagovi

Laserska ograda Ptice Pacovi Šteta


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.