Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćinstvo koje su laste izabrale
  • 06.06.2018. 20:00

Laste mogu da vam donesu 1.000 kilograma kukuruza!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije po drugi put organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale". Rok za učestvovanje je 17. jun.

Foto: Pixabay / Joachim_Marian_Winkler
  • 1.230
  • 57
  • 1

"Domaćinstvo koje su laste izabrale" je takmičenje koje po drugi put organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZZPS). Preciznije, traži se domaćin koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju. Nagrada je 1.000 kilograma kukuruza!

"Smatra se da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta. Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice, koje su dobro poznate našim domaćinima", rekao je za RTV Slobodan Knežević iz DZZPS.

Prema procenama iz 2015. godine, na području Srbije gnezdi se između 200.000 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine. Prošlogodišnji pobednik  takmičenja je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem je domaćinstvu svilo gnezdo čak 43 para seoskih lasta.

Pravila takmičenja, kao i prijavu, potražite ovde. Takmičenje traje do 17. juna, a pobednik će biti proglašen do 22. juna.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Domaćinstvo koje su laste izabrale Laste Takmičenje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Knežević Laste Kukuruz


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.