Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Plandište
  • 17.01.2018. 18:30

Laudonovac - vojvođansko selo na umoru

Laudonovac je nekada bio stočarski kraj, dok je danas to selo na umoru. Smešteno je usred vojvođanske ravnice. Ima dva sokaka sa 20 kuća, četiri ognjišta i samo devet stanovnika, prema čijim rečima je najveći problem loš atarski put.

Foto: Bill Kralovec / Flickr
  • 1.973
  • 87
  • 0

Selo Laudonovac, u opštini Plandište, smešteno usred vojvođanske ravnice, ima dva sokaka sa 20 kuća, četiri ognjišta i samo devet stanovnika. Oni nikada nisu imali vodovod, plin, telefon, poštu, prodavnicu, ni ambulantu. Škola je zatvorena još '70-ih godina, a pre zatvaranja pohađala su je dva đaka.

Loš put - najveći problem seljana

Laudonovac je nekada bio stočarski kraj, dok je danas to selo na umoru. Meštanka Bosiljka Krstić ističe da je loš put njihov najveći problem, pa su, kada zimi zaveje, i po nedelju dana odsečeni od sveta. Kako Krstićeva napominje, vodu imaju, za drva se nekako snađu, jer ih uvek ima oko njive. Inače, kako prenosi RTS, do tog sela nije stigla ni jedna saveremena komunalna usluga, ali se meštani žale samo na to što nemaju valjan put.

Najteže je kada zaveje

Do Laudonovca vodi samo atarski put. Kada padne kiša, gotovo da je nemoguće proći putničkim automobilom, a kada napada sneg ne može se proći ni džipom. Meštanin Branko Krstić naglašava da zimi službe za čišćenje snega čekaju po pet ili više dana, istakavši da su, pre dve godine, tu nanosi snega bili veći od jednog metra, a nadležnim službama je trebalo dva dana da se probiju do sela.

Asfaltni put do Laudonovca preskupa investicija

Uprkod surovim uslovima života u tom selu, meštani ne žele da ga napuste. Velibor Dobričinac kaže da se navikao da tu živi i tvrdi da svoj bunar ne bi dao ni za robnu kuću. On kaže da mu jedino nedostaju prodavnica i "izlazi'' ka drugim mestima plandištanske opštine. S druge strane, u lokalnoj samoupravi napominju da oni žele da pomogunu meštanima Laudonovca, ali objašnjavaju da bi za asfaltni put do tog sela opština trebala da izdvoji oko 50 miliona dinara, što lokalni budžet ne može da podnese, pa bi neko trajnije rešenje bio pošljunčani put.

Preseljenje u napuštene kuće jedno od rešenja

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište objašnjava da se u ovom trenutku traži zajedničko rešenje i napominje da će lokalna samouprava pozvati svakog meštanina Laudonovca da se presele u neku od mnogih napuštenih kuće u Margiti, koja je prvo selo uz Laudonovac. Repac kaže da ima informaciju da bi četvoro od devetoro meštana pristalo na to da se preseli.

Ukinuti vozovi, stao život

Na kraju treba reći i to da je nekada Laudnovac imao oko 300 žitelja i još toliko putnika namernika svakodnevno. Do 1990. godine prugom je kroz to vojvođansko selo u jednom smeru prolazilo dnevo i po šest vozova, ali je život tamo stao onda kada su stali i vozovi.

Foto: Bill Kralovec / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Laudonovac Selo Vojvodina Plandište Agroklub Bosiljka Krstić Branko Krstić Velibor Dobričinac Jovan Repac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!