Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 02.07.2016. 09:00

Lekovita jaja protiv Alchajmerove bolesti

Stručnjaci su ta jaja nazvali "holinček" jer sadrže mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti.

Foto: fotomans/bigstockphoto.com
  • 445
  • 21
  • 0

Višegodišnjom selekcijom slovenački stručnjaci uspeli su da proizvedu jednu sortu kokošaka čija jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije. Kako prenosi agencija "Hina", konzumiranje jaja "šentjernejske sorte" kokošaka, koja sadrže visoku koncentraciju holina, pomažu obolelima od Alchajmera i dementnim osobama potvrdila je analiza Hemijskog instituta u Ljubljani.

"Jaje od te kokoške nazvali smo "holinček" jer sadrži mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti", kazao je Stane Bregar iz udruženja koje promoviše gajenje ovih kokošaka.

Kako prenose pojedini mediji, ta vrsta kokošaka dobila je ime po petlu "šentjernejski petao" (lat. gallus bartholomaeus) koji se na tom području gaji još od vremena starih Kelta. "Naučno je utvrđeno da taj petao, manje težine od ostalih sorti, "drži" jato od oko 15 kokošaka, 50 % više nego što je to slučaj s drugim vrstama. Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvalitetu jaja pomaže i to što su kokoške nosilice na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi", istakao je Bregar.

Slovenački mediji navode i to da se razmišlja čak i o osnivanju "banke gena" da bi se seme petla iz Šentjerneja očuvalo za buduće generacije.

Foto: fotomans/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Slovenija Jaja Kokoške Živinarstvo Lečenje Alchajmerova bolest Demencija Holin