Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 26.02.2019. 16:30

Lepo vreme do kraja nedelje

Do 4. marta očekuje se suvo vreme uz postepen porast temperature. U jutarnjim časovima bilo bi uslova za slab i umeren mraz.

Foto: Verica Matić
  • 186
  • 8
  • 0

U Srbiji se do 4. marta u većini dana očekuje suvo vreme uz postepen porast temperature. U jutarnjim časovima bilo bi uslova za slab i umeren mraz. Preovlađivalo bi malo i umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima.

Prolazna naoblačenja ponegde sa slabim padavinama, kišom u nižim i snegom u planinskim predelima, i manjim padom temperature prognoziraju se u petak. Tokom perioda maksimalne dnevne temperature bi u većini mesta bile oko prosečnih vrednosti, a jutarnji mrazevi bi oslabili.

Jače naoblačenje sa padavinama i manjim padom temperature očekuje se u utorak i sredu, 5. i 6. marta. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Pravi momenat za zaštitu breskve i nektarine

Porast temperatura vazduha početkom protekle sedmice doveo je do aktivacije prezimelih imaga obične kruškine buve kao i intenzivnog polaganja jaja, što je uočeno pregledom pupoljaka.

U pogledu biljnih bolesti sada je pravi momenat za zaštitu breskve i nektarine od prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. Kovrdžavost lista breskve je najopasnija i ekonomski najznačajnija bolest breskve i nektarine. Osetljivost na ovaj patogen pokazuju sve sorte, podjednako ugrožava kako plod tako i samo stablo. Suzbijanje ovog patogena se mora obaviti preventivno pre kretanja vegetacije i pre ostvarivanja zaraze.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Februar Insekti Voće Vegetacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.