Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leposavić
  • 09.09.2018. 13:00

Leposavić: Poljoprivreda kao način za opstanak

Danas u dolini Ibra, i nad njom, uzgajaju се heljda, borovnice, maline i jabuke, а kao i vekovima ranije - grožđe, najviše tamjanika i šardone.

Foto: Wikimedia / Dragomir Miladinović
  • 366
  • 15
  • 0

Opština Leposavić nekada je imala velike industrijske pogone, kojima je danas onemogućen rad. Zbog toga su se stanovnici okrenuli poljoprivredi. Obnovljena su stara imanja i osnovana nova. Danas u dolini Ibra, i nad njom, uzgajaju се heljda, borovnice, maline i jabuke, а kao i vekovima ranije - grožđe, najviše tamjanika i šardone.

Savremeni zasad borovnice

U selu Trikose nalaze se zasadi borovnica, opremljeni najsavremenijim, automatizovanim sistemom za navodnjavanje. Dotok se programira prema potrebama biljaka, a voda cevčicama dodaje korenu. "Da bi ovo sve funkcionisalo, potrebna nam je stabilna struja. Imamo problem sa infrastrukturom, ali imamo dobro obećanje od opštine da nam pomognu u tome", kaže proizvođač Nemanja Jevremović za RTS.

Dva brata uložila su mnogo u zasade, a teškoća je bilo na administrativnom prelazu, pri dopremanju sadnica. Ipak, kažu da neće odustati. "Naše porodice su ovde, preci su nam ovde, ovo je naša zemlja, mi nemamo gde", naglašava Aleksandar Jevremović.

Školovanjem do unapređenja proizvodnje

Filip Sekulić iz Krnjina je naslednik, koji se školovao, kako bi na pravi način uzgajao jabuke. Njegova porodica ima 8.000 stabala, a rod stiže i do Rusije. Planiraju proizvodnju sokova i proširenje hladnjače, a za rashladnu opremu bi trebalo da im pomogne država, kako je najavljeno.

"Ja sam otišao na fakultet da unapredim sve i da zaokružim celu priču, jer bez škole ne može da funkcioniše ovakav jedan zasad. Želim sutra da živim od svog rada, da mogu da izdržavam svoju porodicu", kaže Filip. Njegov otac Zlatko Sekulić dodaje da je važno presabrati se, utvrditi koji su resursi i tu se "podići". Veruje da je najveća šansa u poljoprivredi.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Leposavić Borovnica Jabuka Sistem za navodnjavanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.