Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jablanički okrug
  • 07.03.2018. 10:30

Leskovački kraj nemoćan pred vremenskim neprilikama

Ekstremno niske temperature, a potom i topljenje snega i izlivanje potoka i reka, naneli su štete poljoprivrednicima u Jablaničkom okrugu.

  • 308
  • 15
  • 0

Ekstremno niske temperature, a potom i topljenje snega i izlivanje potoka i reka, naneli su štete poljoprivrednicima u leskovačkom kraju - Jablaničkom okrugu.  Najviše je stradao mladi krompir u plastenicima, na 150 hektara, koji je pre poplave izmrzao. Štete ima i na pšenici, detelini, jagodama, zelenoj salati. 

Proizvođači nemoćni

Pusta reka, leva pritoka Južne Morave, kod sela Stubla, često izlazi iz korita, a ono je "zatrpano", kažu meštani, pa ne može da primi svu vodu. Ovaj kraj je pogodio i olujni vetar pre pola godine. Sada su tu mulj i blato. Proizvođači su nemoćni. "Nije bitno kolika je šteta, nego da se ne ponavlja. Valjda će se naći neko da nam pomogne",  kaže za RTS Bojan Stoilković, povrtar iz Svirca.

Tretiranje biostimulativima

Loše vremenske prilike odložiće sadnju rasada kupusa i paradajza, koji je opstao zahvaljujući grejanju pod folijama. Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac preporučuje da se izvrši tretiranje nekim od biostimulativa, kako bi biljke što pre prebrodila ovaj stresni period.

Foto: Bru-nO / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Leskovački kraj Poplava Pusta reka Bojan Stoilković Dalibor Cvetanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.