Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 05.03.2018. 14:00

Leskovački povrtari udruživanjem do većeg tržišta

Zadrugari iz sela Vinarce, kod Leskovca, svake sezone proizvedu i tržištu isporuče preko 1.000 tona različitog povrća. Oni su nedavno, uz pomoć republičke Vlade, nabavili vrednu opremu za sortiranje i pakovanje, pa se nadaju da će kvalitetnijim proizvodima i lepšim pakovanjem imati više kupaca i bolju prođu na tržištu.

  • 221
  • 10
  • 0

Zadrugari iz sela Vinarce, nedaleko od Leskovca, okupljeni oko zemljoradničke zadruge "Zelena zvezda" svake sezone proizvedu i tržištu isporuče preko 1.000 tona različitog povrća. Kako oni ističu, a prenosi RTS, nedavno su podrškom Vlade Srbije dobili najsavremeniju mašinu za pakovanje, kao i liniju za sortiranje povrća, a ukupna vrednost investicije je 10,4 miliona dinara. U toj zadruzi tvrde da im pomoć veoma znači, jer će ubuduće moći da upakuju svoje proizvode i tako ih ponude kupcima.  Direktor Đorđe Micić se nada da će poboljšanim kvalitetom povrća i lepšim pakovanjem proizvođači povećati svoje tržište i proširiti ga za 30%-40%.

 

Najviše povrća izvezu u EU

 

Članovi te zadruge godišnje u oko 30 plastenika proizvedu gotovo 500 tona paradajza, paprike, krastavaca i zelene salate, a isto toliko i otkupe, jer sarađuju sa oko 40 kooperanata. Zadrugar Nenad Antanasović objašnjava da povrće izvoze u Francusku i druge zemlje Evropske unije, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, ali i Crnu Goru.

 

U leskovačkom kraju se formira jedna velika zadruga

 

Kako tvrdi ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, republička Vlada planira da ove godine u razvoj zadrugarstva uloži 825 miliona dinara, a novi obrazac udruživanja biće složene zadruge. Krkobabić naglašava da je Leskovac povrtarski centar, pa je već dogovoreno formiranje jedne velike zadruge. Ideja je da Grad Leskovac obezbedi prostor, logistiku i sve što je neophodno, a država će izdvojiti dodatna sredstva za izgradnju pogona u kojem će se pakovati i prerađivati povrće proizvedeno u nekoliko zadruga iz leskovačkog kraja, koje se bave primarnom povrtarskom proizvodnjom.

 

Raste svest poljoprivrednika o značaju udruživanja

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović objašnjava da će tako bavljenje poljoprivredom biti podignuto na viši nivo standarda,  troškovi samanjeni, a otvoriće se i nova radna mesta. On podseća na to da je u Leskovcu nekada bilo 40 zadruga dok ih je danas jedva desetak. Sa subvencijama koje je država opredelila za zadruge, slika se polako menja, kao i svest proizvođača da samo udruživanjem i dobro organizovanom, savremenom proizvodnjom mogu da se izbore na tržištu.

 

Foto: Yimeng Shi / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Leskovac Zelena zvezda Vinarac Đorđe Micić Nenad Antanasović Milan Krkobabić Goran Cvetanović Povrće


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer