• Litvansko pivo
  • 01.11.2019. 19:00
  • Litvanija

Litvansko seljačko pivo - Kaimiškas Jovarų alus - dobilo oznaku geografskog porekla

Izvorne i izuzetne karakteristike ovog piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka.

Foto: Facebook/Omega Yeast
  • 64
  • 3
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahev za registraciju litvanskog proizvoda "Kaimiškas Jovarų alus", u registar zaštićenih oznaka geografskog porekla (PGI). 

Šta je "Kaimiškas Jovarų alus"? Jantarne boje, prirodno fermentisano, živo (nepasterizovano i nefiltrirano), od ječmenog slada - pivo! U slobodnom prevodu - seljačko jovarsko pivo. Čitava proizvodnja ovog piva obavlja se u domaćinstvima tradicionalnom metodom.

Izvorne i izuzetne karakteristike ovog piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka. Različite faze proizvodnje "Kaimiškas Jovarų alus", a odnosi se na mlevenje slada, kuvanje hmelja, gnječenje, fermentisanje i sazrevanje piva - ono je što ga čini jedinstvenim. 

Karakterističan ukus i kvaliteta piva određuje i kvasac koji sadrži, a prenosi se kroz nekoliko generacija porodica pivara, više od 130 godina

Ovo je deveti litvanski proizvod koji ima oznaku geografski porekla. 

Mala EU škola - šta su zaštićeni proizvodi?

Podsetimo, zaštićena oznaka geografska porekla garantovana je za proizvode tesno vezane za određeni prostor u kom mora da se obavi najmanje jedna i to ključna etapa proizvodnje, prerade ili prireme. Nije bitno odakle je sirovina dokle god se potpuno sledi i poštuje zaštićena receptura i tehnologija proizvodnje.  


Tagovi

Litvansko pivo Kaimiškas Jovarų alus Pivo Evropska komisija Oznaka geografskog porekla


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.