Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeštanje stada
  • 08.08.2023. 18:00

Lokalna vlast proteruje ovce i koze, zbog supruge stočara - eko aktivistkinje?

Naljutili i ministra poljoprivrede. Stočari su šokirani, jer se ovakva odluka može ponoviti bilo gde i bilo kome.

Foto: FB/Sider Sedefčev
  • 377
  • 57
  • 0

Skandal koji ovih dana potresa stočare u Bugarskoj je izazvala odluka Opštinske uprave Kresna, koja je dvojici braće Sideru i Atili Sedefčevima dala rok do 10. avgusta da izmeste stada iz sela Vlahi, jer su zagađivali okolinu stajskim đubrivom, što je u najmanju ruku smešno. Ovaj potez lokalnih vlasti je izazvao gnev i ministra poljoprivrede Kirila Vateva, izveštava E-vestnik.

Ugrožene autohtone rase

Braći je naloženo da uklone 500 ovaca karakačanske rase i 100 kaloferskih koza. Obe rase su autohtone i ugrožene. Ovakva stada je nemoguće tako brzo premestiti i značilo bi uništenje životinja.

Poljoprivrednik Sider Sedefčev je optužen da je selo, 10 km udaljeno od Kresne, zatrpao životinjskim izmetom. Njegovo imanje je na kraj sela i nikome ne smeta. Osim toga, selo Vlaha je skoro pusto. U njemu je živeo samo jedan stanovnik pre nego što se ova porodica vratila i počela da se bavi stočarstvom.

Čuvaju autohtone rase

Dva brata su umetnici, a krajem devedesetih godina prošlog veka počeli su iz hobija da uzgajaju karakačanske pse, rasu koja je tada bila u izumiranju. Zahvaljujući njima i prijateljima ova rasa je službeno registrovana prema kinološkim standardima. Šetajući sa psima po planini počeli su da sakupljaju odbegle karakačanske ovce. Za malo stado od desetak grla su pronašli idealno mesto u selu i tu su se nastanili.

Slično se desilo i sa kozama. Karakteristika ovih autohtonih rasa je da su crne. Sada kod njih dolaze ljudi iz cele Bugarske i inostranstva da kupe rasnog karakačanskog psa, od njih su uzimali uzorke i uzgajali rasu na drugim farmama pasa. Još jedna stvar na koju je lokalna vlast obavezala braću je da svoje pse drže na povocu.

Peticija za spas ovaca i koza

S jedne strane je opštinska vlast koja optužuje braću da se od njihovih životinja ne može živeti u selu, da trče, obavljaju fiziološke potrebe, da se širi smrad, da psi grizu decu. Na drugoj strani su brojni stočari, javnost, nevladine organizacije koji kažu da je cilj da se ovo selo pretvori u vikend naselje.

Ovce na ispaši

Dublji razlog za napad na Sidera Sedefčeva je njegova supruga, koja je biolog. Članica je eko organizacija i među demonstrantima protiv trase autoputa kroz klisuru. Iako to nema veze sa selom Vlahi, očigledno je upravo njena aktivnost razlog zašto se lokalna vlast okomila na njih i ne želi ih na tom području.

Na društvenim mrežama bukti pravi rat za potpisivanje peticije za spas stada.


Tagovi

Bugarska Karakačanske ovce Kaloferske koze Kresna Autohtone rase Izmeštanje stada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.