Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jugozapadna Srbija
  • 18.05.2018. 10:15

Lopovi seku maline, kradu med i rakiju

Meštani sela kod Prijepolja i Nove Varoši su u strahu, pošto su nepoznati vandali uništili jedan malinjak u Velikoj Župi i opljačkali više domaćinstava u Seništima i Draglici

Foto: Mirela Veljović
  • 1.336
  • 65
  • 0

Uzaludan je sav rad i trud, kada ti obesni pojedinci za noć unište sve što si mesecima uzgajao sa mukom na ovoj posnoj zemlji i surovoj klimi, kažu u jugozapadnoj Srbiji, gde su učestali napadi na imovinu poljoprivrednika.

Meštani Velike Župe kod Prijepolja žive u strahu od kako su prošle sedmice nepoznata lica upala u malinjak njihovim komšijama, braći Henjaš, i posekli im 3.000 sadnica ovog jagodičastog voća. Za razliku od njih, u susednoj Novoj Varoši su konačno odahnuli, nakon nekoliko meseci strepnje. U selu Seništa na obodu kanjona u donjem toku Uvca, policija je uhapsila lopova koji je od komšija krao med, rakiju, budake, testere, motike.

"Kada vam neko nešto ovako uradi na kućnom pragu, onda niste sigurni ni za sopstveni život", kažu zabrinuto u planinskim selima, gde je sve više staračkih domaćinstava.

Šteta od oko 3.000 do 5.000 evra

A braći Safetu i Adnanu Henjaš iz Velike Župe, nepoznati vandali uništili su malinjak na oko 150 metara od porodične kuće. Sa uzgojom maline, Henjaši su počeli pre četiri godine, a danas u zaseoku Pranjci imaju zasad sa oko 15.000 sadnica

Henjaš
Braća Henjaš imaju zasad sa oko 15.000 sadnica

"Materijalna šteta je negde oko tri do pet hiljada evra, a nematerijalna mnogo veća. Neko se pod okriljem mraka dovezao autom do imanja i na sredini parcele počupao deo malina, dok je veći deo sadnica presekao preko polovine. Uložili smo dosta rada i truda, kako bi podigli malinjak za primer, ali šta vredi kada zbog obesnih pojedinaca ovog leta nećemo u njemu malinu brati na petini parcele", kaže Safet.

Elementi krivičnog dela

Policija je izašla na teren, obavila uviđaj i za počiniocima se traga. U Policijskoj upravi u Prijepolju kažu da su o svemu obavestili Osnovno javno tužilaštvo, koje se izjasnilo da u napadu na imovinu braće Henjaš ima elemenata krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari.

"Zaista, uz sve napore, ne možemo da se setimo da smo se bilo kome zamerili  ili da imamo nekih konflikata sa bilo kim. Zaprepašćeni smo ovim činom i ostaje nam samo da se nadamo da će policijska istraga biti efikasna i da će ovaj nesvakidašnji slučaj uskoro biti rešen", kaže Adnan.

Policija uhapsila lopova iz Nove Varoši

Dok se u Prijepolju za vandalima još traga, u Novoj Varoši policija je ovih dana stavila lisice na ruke P. J (22) zbog osnovane sumnje da je od početka ove godine opljačkao više seoskih kuća. Na meti su mu bile komšije iz Seništa i susedne Draglice, a krao je sve što mu dođe pod ruku. U policiji kažu da je tokom januara samo iz jedne kuće u Seništima odneo 200 litara rakije i 35 kilograma meda.

Zaseok
Zaseok Draglici (Foto: Željko Dulanović)

"U kuću u kojoj tokom zime niko ne boravi, on je ušao uz pomoć originalnog ključa od ulaznih vrata koji je pronašao. Kako se osnovano sumnja, P. J. je početkom marta na isti način ušao i u jednu garažu u Seništima i iz parkiranog vozila ukrao oko 25 litara nafte, četiri litra motornog ulja, hidrauličnu dizalicu i druge predmete", kažu u Policijskoj upravi Prijepolje, koja pokriva tri opštine.

Uhapšeni P. J. se tereti da je pored ovih poharao još dve kuće u Seništima  i jednu u Draglici i iz njih ukrao novac, mobilni telefon, ručnu pumpu, testere, budake, krampove, više mehaničarskih ključeva i drugi alat.           


Tagovi

Nova Varoš Safet Henjaš Adnan Henjaš Velika Župa Malinjak Med Rakija Lopov


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)