Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene voća i povrća
  • 27.09.2015. 11:00

Luk i salata skuplji za 100 odsto!

Najviše je poskupeo beli luk koji sada košta 26 kuna (3,4 evra) za kilogram, a 2008. njegova cena bila je 10 kuna.

Foto: depositphotos.com/
  • 39
  • 1
  • 0

Cene voća i povrća na hrvatskom tržištu ove sezone veće su otprilike za trećinu u odnosu na prošlu godinu, a među rekorderima u poskupljenju su beli luk i zelena salata koji su u odnosu na 2008. poskupeli više od 100 odsto, pokazuju podaci Tisupa, informacionog servisa poljoprivrede koji ažurira Ministarstvo poljoprivrede.

Pijace i police trgovačkih lanaca pune su voća i povrća bez obzira na sezonu, a cene su svakakve samo ne povoljne, piše Glas Slavonije.

Prevladava uvoz

Najviše je poskupeo beli luk koji sada košta 26 kuna (3,4 evra) za kilogram, a 2008. njegova cena bila je 10 kuna. Prema rečima predsednika Hrvatske voćarske zajednice, Željka Banjavčića, stanje u voćarstvu je jako teško, i to već godinama.

"Domaćeg voća je sve manje, otkupne cene su nikakve, a prevladava uvoz", kaže Banjavčić. Dodaje da cene u prodavnicama "divljaju", a ispaštaju proizvođači koji nemaju hladnjače u kojima bi voće držali duže vreme, pa su prisiljeni da ga prodaju odmah.

"Ovako se voće daje u otkup prilično jeftino, jer proizvođači nemaju gde da ga skladište. S druge strane, veliki trgovci koriste tu situaciju, pa neopravdano dižu cene", kaže Banjavčić. "Ministarstvo poljoprivrede daje podršku voćarima, ali je reč o nekih 350 evra po hektaru, što je nedovoljan iznos", ističe on.

Foto: depositphotos.com/8th


Izvori

Tanjug


Tagovi

Cene voća i povrća Ministarstvo poljoprivrede Tisup Trgovački lanci Cene u prodavnicama Željko Banjavčić