Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 16.03.2022. 11:00
  • Bjelorusija

Lukašenko: Litvanija od Belorusije traži brašno, so i heljdu?

Celi Zapad je isporučivao svoje proizvode Litvaniji po nižim, damping cenama. Znali su da ćemo ih mi tamo kupiti. Sada je situacija drugačija, komentariše beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Foto: Depositphotos/palinchak/bodnarphoto
  • 1.208
  • 303
  • 0

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, tvrdi da zapadne zemlje od njih traži hranu, navodi portal Ria.

Izjavio je da je molba stigla iz Litvanije. U svom izlaganju se osvrnuo na nekadašnju, obrnutu praksu. Ranije su građani Belorusije kupovali jeftine proizvode u Litvaniji i Poljskoj. 

"Celi Zapad je isporučivao svoje proizvode Litvaniji po nižim, damping cenama. Znali su da ćemo ih mi tamo kupiti. Izvozili smo valutu", komentarisao je. 

Potražnja za soli

Ali, ističe da je situacija sada drugačija, jer je tim zemljama, navodno potrebna hrana iz Belorusije.

"Granica je do sada bila zatvorena, a razlog je bio kovid, izbeglice. Danas su na to zaboravili i traže barem malo brašna, heljde i soli", kaže beloruski čelnik i dodaje kako bi njegova zemlja mogla da proda hiljade tona soli. 

"Mozirsol radi, možemo da prodamo tone ove soli. Ovo je naša prilika, da znate." Naveo je i da građani susednih zemalja dolaze da napune rezervoare gorivom.

Ali, beloruski nezavisni portal Zerkalo navodi kako Lukašenkovi navodi nisu tačni. Istražili su kako na granici sa Litvanijom nema pojačanog prometa, a što im je potvrdila državna granična služba.

Ipak, pišu kako kod suseda povećana potražnja za soli, posebno jeftinijom koja, kada se pojavi na policama, brzo i nestane. Panika je usledila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Takođe, tamo je veća potražnja za heljdom i rižom, ali da o nestašici ipak ne treba govoriti. 

U Litvaniji poskupelo gorivo

Kada je reč o gorivu, ono je u Litvaniji značajno poskupelo pa sada košta od 1,6 do 1,9 evra za litru. Ono je u susednoj im Belorusiji jeftinije, ali postoji ograničenje uvoza za ličnu upotrebu pa se preko granice ne može izvesti više od 10 litara u kanisteru. 

"Dakle, oni mogu da napune rezervoar i kanister goriva i prevezu nekoliko kilograma heljde i soli i slobodno prođu kroz carinsku i graničnu kontrolu. Ali, pitanje je koliko će od toga imati financijske koristi", zaključuju na portalu Zerkalo. 


Tagovi

Belorusija Litvanija Aleksandar Lukašeno Hrana Brašno Potražnja za heljdom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.