Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 21.09.2022. 18:00

Mađarska mora uvoziti ukrajinsko žito - imaju dva problema

Zbog suše neophodan je uvoz žitarica iz Ukrajine. Ubrzani su fitosanitarni pregledi na granici, a zapuštena železnica treba obnovu.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 182
  • 30
  • 0

Državni sekretar zadužen za transport u Ministarstvu tehnologije i industrije Mađarske Dejvid Vitezi, izjavio je da im je zbog ovogodišnje suše potreban uvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Szeged.

Naveo je da koriste sva moguća sredstva da pomognu u transportu i kupovini, ali nije precizirao o kojoj vrsti žitarica se radi.

Ministar Laslo Palkovic je na sastanku s predstavnicima železničkih prevoznika, pretovarivača, udruženja za žitarice, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva spoljnih poslova naglasio da će njegovo ministarstvo svim sredstvima organizovati različite transportne aktivnosti.

Ubrzani fitosanitarni pregledi na granici

Proteklih meseci iz Ukrajine je porastao i promet proizvoda od povrća za 8,5 odsto. Takođe, broj vagona za transport žitarica, koji na ukrajinskoj strani čekaju da pređu mađarsku granicu je smanjen s više od 4.500 na manje od 3.000.

Fitosanitarni pregledi su ubrzani, a železničko osoblje se obučava za efikasniji rad.

Imaju problem sa skladištenjem (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Skladištenje i transport 

Prema informacijama, može doći do problema s kvalitetom žitarica koje dolazi iz Ukrajine zbog skladištenja i načina transporta. Problem u transportu je zapuštenost železničke infrastrukture u mađarskoj regiji Zahoni, koja je pre nekoliko decenija bila opremljena za prenos mnogo veće količine robe sa teretnih vagona širokog koloseka na teretne vagone standardnog kolosijeka.

Tajni uzorak otkrio da se iz Ukrajine uvozi stara, neupotrebljiva pšenica?

Praktično je nemoguće iznajmiti ili kupiti kamion za žito, rekao je sekretar Vitezi. Nema dovoljno prostora za skladištenje vagona, ali ni radne snage i odgovarajućih lokomotiva. Ipak je utovar na granici, u mestu Eperjeske, do avgusta povećan s nula na skoro 90.000 tona. U Zahoniju je uvezeno više od 30.000 tona žitarica.


Tagovi

Mađarska Ukrajina Žitarice Uvoz žitarica Problemi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.