Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 27.04.2016. 08:45

Mađarska štiti zemljište od stranaca!

Mađarska je zabranila strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta! Predstavnici tamošnje vlasti naglasili su da je ovo istorijska odluka i početak nove ere za poljoprivredu.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com
  • 2.567
  • 125
  • 0

Uprkos mogućim sukobima sa Evropskom unijom, Mađarska je usvojila amandman na Ustav kojim je strancima zabranila kupovinu poljoprivrednog zemljišta, ocenivši tu odluku istorijskom.

Novi ustavni amandman kaže da stranci ne smeju da kupuju poljoprivredno zemljište u Mađarskoj po privremenoj odredbi Ugovora o pristupanju Mađarske Evropskoj uniji iz 2003. godine. Međutim, ta mera je po prvim planovima trebala da istekne 2011. godine, a produžena je do kraja aprila 2014. godine. Mađarski poslanici su odluku usvojili 17. decembra.

Mađarska zabranila strancima kupovinu zemljišta

"Ustav će čuvati mađarsku zemlju kao nacionalno blago, naše zajedničko nasleđe i temelj za život, a štitiće je od domaćih i stranih špekulanata", saopštilo je mađarsko Ministarstvo ruralnog razvoja.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da strani ulagači neće moći da kupe obradivo zemljište, tvrdeći da se slični propisi primenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije. Orban je najavio dalju modernizaciju poljoprivrednog sektora i dodao da će zakon štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara, pa će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com


Tagovi

Mađarska Ustavni amandman Viktor Orban Prodaja zemljišta Poljoprivredni proizvođači


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."