Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 02.08.2022. 18:00

Mađarski poljoprivrednici na mukama zbog suše: Uzgajamo konje, ne kamile!

Padavina je premalo. Vode nema, a nema ni hrane za životinje. Poljoprivrednici se pitaju da li da sada uzgajaju arapske konje i kamile?

Foto: Maja Celing Celić
  • 168
  • 85
  • 0

Iako se nalazi između dve glavne reke, Dunava i Tise, mađarsku regiju Homokhatsag (Peščani greben), koja je izuzetno važna za poljoprivredu, zahvatila je velika suša. Reč je o području na kojem se uzgajaju kukuruz, razne žitarice i suncokret.

Reuters izveštava da godišnje u ovoj regiji prosečno padne 550 do 600 mm kiše. Međutim, podaci mađarske meteorološke službe pokazuju da je u prvoj polovini 2022. godine palo samo 120-150 mm, što je alarmanatn podatak.

Kamile umesto konja?

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je suša pogodila oko 550.000 hektara zemlje, a poljoprivrednici već sabiraju štetu. Prognoza je da će većina poljoprivrednih površina u ovoj državi biti pogođena klimatskim promenama, ali, ova regija je najranjivija.

"Homokhatsag leži između dve reke koje ga okružuju, ali njegovo peskovito zemljište se brzo suši", objasnio je Karoli Barta, istraživač s Univerziteta u Segedinu.

Lokalni farmer, Ferenc Šepe, navodi kako mnogi odustaju od uzgajanja životinja i polako gube sredstva za život.

 "Želim da uzgajam konje, a ne kamile", rekao je on. 

(Foto: Depositphotos/ocphoto)

Isto muči i Andrasa Eordoga, dok zadivljeno gleda svojih desetak ždrebadi koji dižu prašinu na njegovoj farmi na užarenoj ljetnoj vrućini. Poljoprivredom se bavi skoro tri decenije i poseduje 150 ha na kojima uzgaja konje, goveda, uzgaja žitarice i povrće. Ipak, ove godine neće moći da zadrži većinu ždrebadi. Kao i ostali uzgajivači, ni on ne može obezbediti dovoljno stočne hrane da nahrani životinje.

Gergeli Lajko, 27-godišnji farmer, sa suprugom se vratio kući u Jašentlašlo pre tri godine, kupio farmu i tri konja. Planirali su da ove godine prošire svoju farmu i počnu da se bave uzgojem ovaca, svinja i pilića. Međutim, suša odlaže njihove planove.

"Možda bi trebalo da se informišemo šta uspeva u pustinji. Arapski konji? Kivi? Kamile?", kaže Lajko.

Presušilo jezero

Jezero Jašentlašlo, usred jednog sela, u kojem su mnogi meštani učili da plivaju kao deca, presušilo je pre mnogo godina. Na ovom području se nalaze brojni kanali koji su napravljeni za isušivanje zemljišta. Predsednik Jašentlašla i dva susedna sela, kao i lokalni farmeri, su pre pet godina blokirali stotine kilometara kanala koji presecaju njihovu zemlju, kako bi zadržali kišnicu.

Prekršen je stari zakon koji kaže da kanali moraju biti otvoreni za odvod viška kišnice u Dunav i Tisu, ali farmeri navode da imaju prećutno odobrenje vlasti i da mogu živeti sa povećanim rizikom od povremenih poplava njihove zemlje.

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Ovogodišnja suša je konačno uništila projekat. Nije bilo zimskih i prolećnih kiša, a voda se zadržala samo u jednom kanalu koji je presušio do maja. Od kada su ih zatvorili, samo su tokom 2019. godine bili ispunjeni vodom. Ovo je treća godina kako su prazni.

Spas od 511 mil dolara

U narednih osam godina na spašavanje regije Homokhatsag od isušivanja vlada će potrošiti 511 miliona dolara, izjavio je direktor Generalne direkcije Ištvan Lang za upravljanje vodama. Naveo je da je oko 10 odsto radova već urađeno.

Lokalni farmeri kažu kako nisu bili obavešteni o ovim planovima i da su za njih čuli samo iz medija.


Tagovi

Suša Nedostatak stočne hrane Mađarska


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.