Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica vode
  • 18.08.2022. 13:30
  • Zaječarski okrug, Mali Izvor, Zaječar

Mali Izvor: Vode nema, a kad je ima - nije bakteriološki ispravna

Meštanka Malog Izvora kod Zaječara Jasmina Ilić znajući kakva je situacija sa vodom u letnjim mesecima, nije sadila onu količinu povrća u plasteniku koju inače sadi, jer kako kaže, nema čime da je zaliva.

Foto: Jasmina Ilić
  • 261
  • 88
  • 4

Pored toga što je suša ove godine znatno smanjila prinose mnogih poljoprivrednih kultura širom Srbije, meštani zaječarskog sela Mali Izvor već nekoliko godina imaju veliki problem sa nestašicom vode u letnjim mesecima. Kako kažu, problem je nastao kada je "JKP Zaječar" bespravno preuzeo vlasništvo nad seoskim vodovodom u čijoj izgradnji su učestvovali meštani sela.

"Vodu pušta ko kad hoće"

Nezadovoljni pristiglim računima za vodu koju nisu potrošili, jer je nema, stanovnici ovog zaječarskog sela ističu da nemaju kome da se obrate s obzirom da problem niko ne rešava. Voda je, kako kažu, ispitana od strane higijenskog zavoda i ispostavlja se da sadrži fekalne bakterije.

Takođe napominju da su do ove godine vodu puštali dnevno na par sati, pa su meštani imali mogućnost da zaliju bašte i napune burad sa zalihama. Ove godine to nije slučaj, s obzirom da vodu u proteklom periodu nisu imali pet dana zaredom

Svakodnevni problem zbog nestašice vode

Meštanka sela Mali Izvor Jasmina Ilić kaže da se godinama vodi borba oko nestašice vode.

"Meštani koji žive u donjem kraju sela nesmetano zalivaju bašte iako su upozoreni da se zalivanje smanji zbog nas koji živimo u višim krajevima. Sada se sve otrglo kontroli, a voda koja dođe ponekad na sat-dva nije bakteriološki ispravna. Vodu pušta ko kad hoće, a nekad je nema tokom celog dana", naglašava Ilićeva. 

Dokupljuju povrće

Takođe napominje da ove godine, znajući kakva je situacija sa vodom u letnjim mesecima, nije sadila onu količinu povrća u plasteniku koju inače sadi, jer kako kaže, nema čime da je zaliva.

"Posadili smo paradajz, papriku i krastavac za sopstvene potrebe, ali je i ovo malo što je rodilo u katastrofalnom stanju. Nažalost, kupujemo sve pomenuto povrće, s obzirom da nemamo šta da uberemo. Plodovi su sitni, bezukusni, a biljke potpuno suve."

Pored toga što nemaju bakteriološki ispravnu vodu za piće, meštanima ovog sela je voda neophodna za higijenske potrebe, ali i za pojenje stoke. 

Rešiti dugogodišnji problem

Najda Đorđević, domaćica iz istog sela ima stado od 30 ovaca, isto toliko jagnjadi i dve krave, a kako kaže sva ta grla treba napojiti, posebno leti kada je potrebna veća količina vode.

"Nažalost, stoku pojimo vodom koja sadrži fekalne bakterije, jer drugu nemamo. Postoji mogućnost, ukoliko se ova loša situacija nastavi da uz pomoć cisterne životinje napojimo čistom vodom sa nekog drugog izvora, pošto bunare nemamo. Vodu za piće u kući kupujemo svakodnevno", kaže Đorđevićeva i dodaje da je jako teško podmiriti potrebe životinja, čoveka i biljaka malom količinom vode koje sve manje ima, a rešenje se ne nazire

Povrće moraju da dokupljuju

Takođe napominje da su meštani sela išli ispred opštine Zaječar kako bi što brže i lakše rešili dugogodišnji problem, ali uzalud. 

Prema rečima žitelja ovog sela, situacija se mora rešiti u skorijem periodu, jer je život bez bakteriološki ispravne vode zaista težak. Takođe ističu da se neće predati po pitanju borbe za vodu koju su pre pedesetak godina sproveli svojim radom i trudom. 


Tagovi

Nestašica vode Bakteriološka ispravnost Jasmina Ilić JKP Zaječar Zalivanje bašte Najda Đorđević


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.