Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poseta ministarke Baču
  • 20.01.2016. 18:00

Mali poljoprivrednici treba da se udružuju

Važno je da se mali poljoprivrednici udružuju. Na taj način imaju jeftinije inpute i repromaterijal, a manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu. Kroz ovakav način povezivanja mogu obezbediti siguran plasman za svoje proizvode.

  • 242
  • 11
  • 0

"Važno je da se poljoprivrednici udružuju, posebno je važno da se mali poljoprivrednici udružuju. Na taj način imaju jeftinije inpute i repromaterijal, a manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu. Takođe je vrlo važno da kroz ovakav način povezivanja obezbeđuju siguran plasman za svoje proizvode", izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković nakon obilaska zemljoradničke zadruge "Zadrugar" iz Bača.

Udruživanje i dalje prioritet

"Udruživanje će biti prioritet i u narednom periodu, obzirom da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji ekonomski nedovoljno jaki da bi sami nastupali na tržištu koje postaje sve zahtevnije i izazovnije", rekla je ministarka i navela poslovanje zadruge "Zadrugar" kao primer dobre organizacije, koja ima ukupno 107 zadrugara i okuplja 400 kooperanata.

Tokom posete opštini Bač, ministarka je razgovarala sa predsednikom te opštine, Draganom Staševićem i njegovim saradnicima o više tema iz oblasti poljoprivrede. "Razgovarali smo o rezultatima u poljoprivredi u prošloj godini, predstojećoj setvi, zakonima koji su pripremljeni, usvojeni i koji su sada u fazi primene, o budućoj saradnji, kao i o subvencijama u poljoprivredi", kazala je ministarka i izrazila zadovoljstvo što je čula spremnost lokalne samouprave da i dalje pomažu poljoprivrednicima.

Lokalna samouprava podržava povećanje poljoprivredne proizvodnje

"Ova opština je bogata poljoprivrednim zemljištem. Ima oko 25.000 hektara poljoprivrednih površina, oko 7.000 hektara je državno poljoprivredno zemljište i predstavnici lokalne samouprave su iskazali spremnost da se ovo zemljište i u buduće, u znatno većoj meri, koristi u poljoprivredne svrhe za povećanje proizvodnje", rekla je ministarka, objasnivši da se na taj način povećavaju prihodi budžeta i opšine, ali i republičkog i pokrajinskog budžeta, s obzirom da se ta sredstva kasnije vraćaju poljoprivrednicima.

Najava isplate zahteva iz 2015. godine

Odgovarajući na pitanja novinara, ministarka je naglasila da će svi zahtevi koji su pristigli u 2015. godini biti isplaćeni. "Vlada Republike Srbije je opredelila dodatna sredstva, oko 10 milijardi dinara. Ta sredstva će biti isplaćena u tri isplate prema redosledu podnošenja zahteva. Prva isplata biće 29. januara, druga 26. februara i treća 25. marta", precizirala je ministarka

Obišla je i poljoprivredno gazdinstvo Zlatka Vukovića, koji se uspešno bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Udruživanje poljoprivrednika Konkurentnost Snežana Bogosavljević Bošković Zemljoradnička zadruga Zadrugar Dragan Stašević Setva Subvencije