Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neefikasna protivgradna zaštita
  • 30.12.2017. 10:00

Malinar dobio spor sa državom

Prvi put u istoriji lokalnog suda jedan malinar dobio je presudu protiv države.

Foto: AngelaJMaher / Pixabay
  • 729
  • 36
  • 0

Radenko Marić iz Kosovice, sela smeštenog između Golije i Javora, zbog neefikasnosti protivgradne zaštite, podneo je tužbu protiv države početkom godine. Njegov malinjak tukao je grad tri puta u toku jedne nedelje, pre dve godine.

Primer i drugim voćarima

Očekivao je da pomoć države bude konkretna, a kako se to nije desilo, odlučio se na spor, koji je i - dobio. Istina, ne 100%, jer nije imao osiguranje i protivgradnu mrežu, ali je dokazano da je protivgradna odbrana zatajila.

"Potrebne su veće subvencije, da bismo se odlučili na protigradne mreže. To su velike cifre i ljudi ne mogu da dižu kredite. I osiguravajuće kuće trebalo bi da naprave korekcije", rekao je Marić za RTS.

Svojim primerom podstakao je i druge voćare. Po istom osnovu, prema nezvaničnim podacima, tužbu protiv države u Osnovnom sudu u Ivanjici podnelo je oko 100 voćara, a primera ima i u Čačku i Beogradu.

Skuplje polise osiguravajućih kuća

Neke osiguravajuće kuće odlučile su da voćarima ponude nove, ali skuplje polise - čak i 150% u odnosu na standardnu polisu.

"U toj polisi je obuhvaćen i grad, koji je osnovni rizik, a dopunski rizici su mraz i sneg. Morali smo da osiguramo u februaru, kad niko ne zna da li će biti mraza i snega. Ove godine je bilo, tako da je i isplaćeno", kaže Vlade Nikolić, malinar iz Kosjerića.

Ipak, bez obzira na osiguranje, proizvođači kažu da očekuju efikasnu protivgradnu zaštitu, da se novac ne bi trošio na sudske postupke.

Foto: AngelaJMaher / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Vlade Nikolić Kosjerić Radenko Marić Kosovica Osiguranje Maline Protivgradna zaštita


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)