Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 01.04.2019. 13:00

Malinari o otkupnim cenama sa premijerkom i ministrima 5. aprila

Proizvođači malina i kupina razgovaraće 5. aprila o problemima u proizvodnji tog voća, otkupnim cenama, uvozu i izvozu sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima trgovine i poljoprivrede, Rasimom Ljajićem i Branislavom Nedimovićem, kao i sa predstavnicima carine, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

Foto: Bigstock/Ashtray
  • 122
  • 6
  • 0

Asocijacija proizvođača malina i kupina je po rečima Radovića dobila poziv za razgovor sa premijerkom posle više zahteva upućenih njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na koje im nije do sada odgovoreno, i nakon što su zapretili protestom.

Proizvođačka cena maline 139,3 dinara

Radović je kako prenosi N 1 rekao da proizvođači malina od predstavnika vlasti očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvođačku cenu koju su izračunali stučnjaci u okviru Saveta za malinu, koji je formirala država, od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom od oko 173 dinara za otkup po kilogramu maline, kao i proizvođačke cene za kupinu od oko 80 dinara, zavisno od sorte.

Proizvođači malina od države kako dalje prenosi N 1 očekuju i da ih zaštiti većom kontrolom uvoza i sprečavanjem da se malina iz Bosne i Hercegovine prodaje pod srpskim brendom kao i da se razmotri mogućnost za uvođenje prelevmana (posebnih dažbina) na uvoz tog voća.

Država ne može nikom da garantuje cenu maline 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da država ne može nikome da garantuje cenu maline. On je rekao i to da sa aspekta tržišta ove godine situacija po tom pitanju neće biti bolja nego što je bila prethodne.

U Skupštini Srbije na sednici gde članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika Nedimović je kazao da je država preuzela sve u prethodnom periodu da sa repromaterijalom, mineralnim đubrivom, preko nabavke goriva, smanji troškove za poljoprivrednu proizvodnju, prenosi B 92. 

U Srbiji je 2011. godine bilo 13.500 hektara pod zasadima malina, uglavnom na prostoru zapadne Srbije, dok je 2018. godine 23.000 hektara pod zasadima malina. "Vlada Srbije nikada neće bežati od ovog problema, ali tržište je jedino koje opredeljuje cenu", kazao je Nedimović.


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Cena maline Uzgoj maline Branisav Nedimović Savet za malinu


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.