Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 15.03.2021. 10:00

Malinari Srbije: Nikakav dogovor nije postignut sa osiguravajućim kućama

Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije rekao je da nikakav dogovor za sada nije postignut sa osiguravajućim kućama o uslovima osiguranja malinjaka ove godine od mraza, grada i ostalih elementarnih nepogoda.

Foto: Bigstock/Ivan Marjanovic
  • 88
  • 39
  • 0

Članovi Asocijacije malinara Srbije nisu sklopili ugovore o osiguranju malinjaka nezadovoljni uslovima koje nude osiguravajuća društva, i očekuju pomoć Narodne banke Srbije (NBS), izjavio je za Tanjug predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović.

"U februaru mesecu krenulo je potpisivanje ugovora prvo za mraz, ne samo na malinu nego na svo voće u Srbiji, i mi smo tu naišli na jedan ogroman problem da se potpisuju ugovori u februaru, a da polisa osiguranja od mraza važi od 4. aprila", rekao je Radović.

Pobeda voćara: Osiguranje od mraza ipak od 1. marta?

Podsetimo, krajem februara na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovoreno da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila ove godine. Međutim, kako je Radović rekao za ovu agenciju, nikakav dogovor za sada nije postignut sa osiguravajućim kućama o uslovima osiguranja malinjaka ove godine od mraza, grada i ostalih elementarnih nepogoda.

Inače, podsticaji Ministarstva poljoprivrede koji obuhvataju premiju osiguranja na osnovu Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje odnose se na premiju za osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.

"Regresira se 40-45 odsto od plaćene premije osiguranja, umanjene za iznos poreza. Novina je da je od 2019. godine za regione koji su poslednjih godina najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama omogućen regres u iznosu od 70 odsto za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski region", rekli su ranije za Agroklub iz resornog ministarstva.


Tagovi

Osiguravajuće kuće Malinari Srbije Dobrivoje Radović Osiguranje od mraza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...