Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 05.12.2017. 08:15

Manji porez zbog suše

Mera se odnosi na sve poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama. Uskoro mere i za plasteničku proizvodnju.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 628
  • 30
  • 0

Poljoprivrednici iz Sremske Mitrovice plaćaće manji porez na poljoprivredno zemljište u narednoj godini. Stopa se sa 0,15% smanjuje na 0,10%. Ovo je mera Grada za smanjenje posledica suše u 2017, na inicijativu Agencije za ruralni razvoj.

"Mera se odnosi apsolutno na sve poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama. Nema povlašćenih, nema izuzetih, ova mera predstavlja poresku olakšicu i malim i velikm poljoprivrednicima", rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Poljoprivrednici pozdravljaju odluku

Nenad Andrić iz Martinaca, koji trenutno obrađuje oko 70 a zemlje i ima oko 300 svinja, kaže da će mu ova olakšica biti od koristi:

"Zbog velike suše prinosi su nam znatno umanjeni, a posledice nas čekaju tek 2018. godine, upravo zbog toga ova mera će nam puno značiti. Svaki dinar je važan!".

Umanjenje će biti nadomešteno

Umanjenje će iznositi oko 30%, a biće nadomešteno u gradskoj kasi povećanjem broja obveznika i većim obuhvatom nepokretnosti porezom na imovinu.

"Na snazi je mogućnost reprograma starih dugova, što znači da će biti veći priliv novca u budžet po osnovu starih dugova, a to nam daje mogućnost umanjenja stope poreza", rekao je načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković.

Oko milion dinara za štetu u plastenicima

Do kraja ove godine će se sprovesti još jedna mera, koja je namenjena onim poljoprivrednmicima koji su pretrpeli štetu uzrokovanu lošim vremenskim uslovima, olujama i vetrom u septembru i oktobru.

"Imali smo veliki broj prijava štete koju su pretrpeili poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom u plastenicima. Stradale su folije, konstrukcije, pa i čitav rod. Odlučili smo da pokrijemo deo štete imaocima plastenika koji su pretrpeli štetu, a kojima je radna grupa za procenu poljske štete procenila iznos nastale štete. Očekuje se raspisivanje konkursa za podnošenje prijava. Ukupno smo opredelili nešto manje od milion dinara za ovu namenu, a isplate naknada će se realizovati krajem tekuće i početkom sledeće godine", rekao je Samardžić.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Duško Šarošković Nenad Andrić Petar Samardžić Suša Porez Olakšice Plastnici


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!