• Sremska Mitrovica
  • 05.12.2017. 08:15

Manji porez zbog suše

Mera se odnosi na sve poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama. Uskoro mere i za plasteničku proizvodnju.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 593
  • 30
  • 0

Poljoprivrednici iz Sremske Mitrovice plaćaće manji porez na poljoprivredno zemljište u narednoj godini. Stopa se sa 0,15% smanjuje na 0,10%. Ovo je mera Grada za smanjenje posledica suše u 2017, na inicijativu Agencije za ruralni razvoj.

"Mera se odnosi apsolutno na sve poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama. Nema povlašćenih, nema izuzetih, ova mera predstavlja poresku olakšicu i malim i velikm poljoprivrednicima", rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Poljoprivrednici pozdravljaju odluku

Nenad Andrić iz Martinaca, koji trenutno obrađuje oko 70 a zemlje i ima oko 300 svinja, kaže da će mu ova olakšica biti od koristi:

"Zbog velike suše prinosi su nam znatno umanjeni, a posledice nas čekaju tek 2018. godine, upravo zbog toga ova mera će nam puno značiti. Svaki dinar je važan!".

Umanjenje će biti nadomešteno

Umanjenje će iznositi oko 30%, a biće nadomešteno u gradskoj kasi povećanjem broja obveznika i većim obuhvatom nepokretnosti porezom na imovinu.

"Na snazi je mogućnost reprograma starih dugova, što znači da će biti veći priliv novca u budžet po osnovu starih dugova, a to nam daje mogućnost umanjenja stope poreza", rekao je načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković.

Oko milion dinara za štetu u plastenicima

Do kraja ove godine će se sprovesti još jedna mera, koja je namenjena onim poljoprivrednmicima koji su pretrpeli štetu uzrokovanu lošim vremenskim uslovima, olujama i vetrom u septembru i oktobru.

"Imali smo veliki broj prijava štete koju su pretrpeili poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom u plastenicima. Stradale su folije, konstrukcije, pa i čitav rod. Odlučili smo da pokrijemo deo štete imaocima plastenika koji su pretrpeli štetu, a kojima je radna grupa za procenu poljske štete procenila iznos nastale štete. Očekuje se raspisivanje konkursa za podnošenje prijava. Ukupno smo opredelili nešto manje od milion dinara za ovu namenu, a isplate naknada će se realizovati krajem tekuće i početkom sledeće godine", rekao je Samardžić.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Duško Šarošković Nenad Andrić Petar Samardžić Suša Porez Olakšice Plastnici


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi