Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poseta ministra
  • 21.05.2024. 15:00

Martinović prošetao sajmom, sastanak sa poljoprivrednicima posle 27. maja

Ministrov dolazak izazvao je veliku pažnju posetilaca, a sa štandova izlagača dobio je brojne poklone među kojima su ajvar, vina.

Foto: Sofija Knežević
  • 598
  • 30
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović posetio je danas (21.5.) novosadski Međunarodni sajam poljoprivrede i naglasio da je ovo jedna od naših najznačajnijih privrednih manifestacija, ali i  "slika srpske poljoprivrede".

Nedavno imenovani ministar prošetao je halama sajma u pratnji delegacije iz Malavija, ministrom poljoprivrede ove zemlje Semjuelom Kavaleom i ambasadorom Džozefom Džon Empingandžirom.

Martinovićev dolazak izazvao je veliku pažnju posetilaca, a sa štandova izlagača dobio je brojne poklone među kojima su ajvar i vina.

"Ovo je nešto što zaista treba da se vidi. Ovde dolaze poljoprivredni proizvođači, trgovci i ljudi koji su zainteresovani da kupe robu, kako iz Srbije, tako i iz celog regiona, Evrope i sveta. Posebno mi je drago što je sa nama delegacija iz Malavija. Kasnije nam dolazi i delegacija iz Gabonske Republike, njima ćemo takođe pokazati šta sve novosadski sajam nudi", rekao je Martinović.

Ministar u razgovoru sa izlagačima na sajmu (foto: Dinka Bogunović)

Kako je dodao, ove dve afričke države predstavljaju veliko potencijalno tržište za domaće poljoprivredne proizvođače.

"Imaju veliku potrebu za poljoprivrednom mehanizacijom, različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, za našom semenskom robom. Zainteresovani su za prenos znanja koje mogu da steknu od strane naših poljoprivrednih fakulteta i renomiranih instituta."

Pomoć za organsku proizvodnju 

Martinović je naglasio da čak 47 odsto celokupne domaće poljoprivredne proizvodnje završava na tržištu Evropske unije koja broji skoro 500 miliona stanovnika.

"To znači da naši proizvođači i naše kompanije ispunjavaju veoma visoke i stroge kriterijume koji postoje u Evropskoj uniji, a odnose se na kvalitet i bezbednost hrane", rekao je Martinović, dodajući da će njegovo ministarstvo ubuduće morati da više ulaže i pomaže proizvođačima organskih proizvoda.

Ministar sa delegacijom iz Malavija 

"Organska hrana je sve više tražena i na domaćem na svetskom tržištu."

Sastanak sa poljoprivrednicima posle 27. maja

Ipak, o aktuelnim temama i zahtevima udruženja poljoprivrednika ovom prilikom nije bilo reči. Ono što je poznato, jeste da je iz kabineta ministra udruženjima poljoprivrednika poslat mejl sledeće sadržine:

“Imajući u vidu da je Kabinet ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u fazi formiranja, kao i zbog unapred preuzetih bilateralnih sastanaka i održavanja 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, obaveštavamo vas da će vas ministar Martinović primiti na sastanak u nedelji od 27. maja. Molimo vas za razumevanje i blagovremeno ćemo vas kontaktirati kako bi se precizirao datum održavanja sastanka.”

Povrtari Leskovca najavili protest za 22. maj - problem nekontrolisan uvoz

Podsetimo, Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije su početkom maja uputila zahtev Vladi Srbije, odnosno premijeru Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrede Aleksandru Martinoviću za sastankom. Teme treba da budu dogovori iz Kisača i iz Palate Republike Srbije - ispunjenje zahteva iz novembra, izmena zakona o akcizama i PIO fondu poljoprivrede i razno.


Tagovi

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović Novosadski sajam poljoprivrede Organska proizvodnja Malavi Gabon Sastanak sa poljoprivrednicima


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".


Partner