Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razlika u plati
  • 31.05.2021. 18:00

Među najmanje plaćenim - radnici u poljoprivredi i u EU

Kvalifikovani radnici u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu su na sedmom mestu, a njihova bruto zarada po satu je više nego duplo manja od najbolje plaćenih menadžera.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 107
  • 7
  • 0

Bruto zarada po satu, jasno, razlikuje se zavisno od toga šta radite. Ali, razlike u platama pojedinih zanimanja ponegde su vrlo velike. Na osnovu detaljnih informacija o zaradi za 2018. godinu, Evropska statistička kancelarija (Eurostat) objavila je listu najbolje i najlošije plaćenih zanimanja. 

Najbolje plaćeni, u svim državama članicama EU su menadžeri čija je prosečno bruto zarada po satu iznosila 28,6 evra. Nakon njih su profesionalni radnici, stručnjaci u svojoj branši (21,4), a na trećem tehničari (17,8). 

Kvalifikovani radnici u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu su na sedmom mestu, a njihova bruto zarada po satu iznosi 12,6 evra. Ispred njih su preduzetnici i slična zanimanja (12,8), a iza šefovi postrojenja i rukovaoci mašina kao i montažeri (11,5). 

Radnici u uslužnim delatnostima kao što su spremanje, pomoćni rad u pripremi hrane, prodavci i slično, najlošije su plaćeni sa tek 9,7 evra na sat. 

U svakom slučaju, prosečna bruto zarada po satu najbolje plaćenog zanimanja u EU bila je otprilike tri puta veća od zarade najslabije plaćenog. Tačnije, menadžeri su tri puta više plaćeni od običnog radnika. 

U zemljama članicama EU-a taj je odnos bio najveći na Kipru, gde su menadžeri (31,7 evra/sat) u proseku primali pet puta veću platu od radnika (6,3 evra/sat). Suprotno tome, odnos je bio najniži u Danskoj, 50,9 evra za najbolje i 22,2 evra za najlošije plaćene, a što možete videti u narednom grafikonu: 

Pogledamo li na primer, susednu Hrvatsku, pri prvom pogledu možemo zaključiti kako je među zemljama gde se generalno najmanje zarađuje - kako oni na rukovodećim tako i na najslabije plaćenim mestima. Švajcarska koja nije članica Evropskog bloka, ubedljivo je na vrhu liste.


Tagovi

Plaćeni poslovi Radnici u poljoprivredi Eurostat Zarada po satu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.