Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoske žene
  • 15.10.2021. 13:00

Međunarodni dan seoskih žena - šta ako bi bile ravnopravne s muškarcima?

Žene i devojke iz ruralnih područja igraju značajnu ulogu u poljoprivredi, sigurnosti hrane i ishrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima.

Foto: Lucija Bencarić
  • 380
  • 270
  • 0

Bude se i pre petla, rade od jutra do mraka, brinu o porodici i brinu o domaćim životinjama, rade na farmi često i teške fizičke poslove, uzgajaju povrće, voće, a vrednim rukama stvaraju zimnice, likere, pekmeze kao i razne ručne radove. Pogađajte, reč je o ženama sa sela. 

E pa današnji je dan posvećen upravo njima. Stoga Vam drage naše dame, želimo srećan Svetski dan seoskih žena!

Žene i devojke iz ruralnih područja igraju značajnu ulogu u poljoprivredi, sigurnosti hrane i ishrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima, a kako dobro znamo, pri tome vode svu brigu o svom domaćinstvu. Tako je ovogodišnja tema njhovog međunarodnog dana koji je ustanovio UN - "Seoske žene proizvode dobru hranu za sve".

Prema podacima UN-a, ako im se pruže jednake mogućnosti kao muškarcima, poljoprivredna proizvodnja bi mogla da se poveća za 2,5 do četiri odsto u najsiromašnijim regijama. Dodatno, broj pothranjenih mogao bi se smanjiti i do 17 odsto. Dakle, poboljšanje njihovog života ključno je u borbi protiv gladi, ali i siromaštva.

Kakve su mogućnosti za žene u poljoprivredi? 

Treba imati na umu kako žene i devojke u ruralnim područjima nesrazmerno pate od višedimenzionalnog siromaštva. Iako je ekstremno siromaštvo globalno opalo, milijarda ljudi na svetu, koji i dalje žive u neprihvatljivim uslovima, u velikoj je meri koncentrisana u ruralnim područjima.

Seoske žene čine četvrtinu svetskog stanovništva. Rade kao poljoprivrednice, nadničarke, a neke od njih su i preduzetnice. Osim što doprinose svojoj porodici, svoj značajan daju i u razvoju poljoprivrednih gazdinstava.

U proseku čine više od 40 odsto poljoprivredne radne snage u zemljama u razvoju i to u rasponu od 20 odsto u Latinskoj Americi te do 50 odsto ili više u pojedinim delovima Afrike i Azije. Nažalost, mnoge od njih se susreću s diskriminacijom kada je u pitanju vlasništvo nad zemljom i stokom, ravnopravnost u plaćanju, učestvovanje u donošenju odluka kao i pristup tržištu.

Žene poljoprivrednice mogu da budu jednako produktivne kao i njihovi kolege muškog roda, ali nažalost, imaju manje mogućnosti pristupa zemljištu, kreditu, poljoprivrednim materijalima i tržištu.

Mirjana Nikolić ore, tanjira, drljači - još samo da savlada kombajn

Cilj obeležavanja ovog dana je dugoročno osnažiti njihovu poziciju pa ih i informirsati i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu i većoj meri preduzmu vođstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

Važno je prepoznati rad ovih heroina u prehrambenim sistemima sveta i pružiti im jednake mogućnosti kao i onima u urbanim sredinama, a u svojim pravima treba da budu ravnopravne sa muškarcima. 


Tagovi

Seoska žena Međunarodni dan Ravnopravnost Diskriminacija Prava žena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U sred novembra u selu Gornja Trnava kod Topole rodile su jagode.Voćar Milorad Radosavljević ističe da je jagode brao uglavnom do Petkovice, ali za Mratindan nikada do sada.