Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pobeda oštećenog
  • 22.01.2022. 13:30
  • Čelinac

Medved lomio stabla šljive k'o čačkalice: Bosanac tužio i pobedio na sudu

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. avgusta 2019. godine, teran glađu, opustošio voćke. Polomio grane i stabla te naneo nemerljivu štetu.

Foto: Depositphotos/peterwey
  • 299
  • 81
  • 0

Iako u prvi mah deluje kao nestvarna priča, Proko Knežević iz Bosne i Hercegovine zaista je "pobedio" u sudskoj parnici koju je pokrenuo nakon što mu je mrki medved uništio voćnjak. Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Banja Luci je resornom ministarstvu i lokalnom lovačkom savezu, naloženo da obeštete domaćina iz Čelinca

Po osnovu pretrpljene štete presuđeno je da ovom svešteniku, koji je godinama vredno radio i u voćnjaku, bude isplaćeno 2.000 KM (oko 120.000 dinara).

Polomio grane i stabla 

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. avgusta 2019. godine, teran glađu, opustošio voćke i polomio grane i stabla. Opština je isplatila deo štete u iznosu od nekoliko stotina maraka. Knežević je potom tužio Ministarstvo poljoprivrede RS i Lovački savez "Fazan" iz Čelinca, a Osnovni sud u Kotor Varošu je odbio tužbu.

Fotografije iz dokaznog materijala (Foto: Željko Bubić)

U žalbenom postupku, na drugostepenoj instanci smo ih dobili, gde je Okružni sud direktno preinačio prvostepenu presudu i uvažio tužbeni zahtev u celosti”, potvrdio je advokat koji je vodio ovaj predmet, Željko Bubić.

Prema njegovim rečima na teren je izlazila i opštinska komisija i veštaci, a prizori u voćnjaku su bili "neverovatni i strašni". 

Sam nisam mogao da verujem kada sam video. Ono čovek zaista ne može da poveruje. Stabla šljive od 10 godina, kada su u najjačoj fazi, medved je prelomio kao čačkalice”, rekao je Bubić. 

Nisu shvatali ozbiljno

Pitanje je, ističe Bubić, hoće li voćnjak ikada biti oporavljen. Teško da će se vlasnik odlučiti na to, smatra advokat, jer treba nekoliko godina da se sve vrati u ranije stanje. Najmanje četiri do pet godina potrebno je da šljiva stasa, te više od toga da dođe u punu fazu.

Mi smo pokušali da se nagodimo, da mirno rešimo, ali nije bilo razumevanja. Naprotiv, pomalo su nas čudno gledali, nisu nas u prvi mah ni shvatali ozbiljno”, priča advokat. 

Medved opustošio i pčelinjak (Foto: Depositphotos/exinocactus)

Ovo nije prvi put da se Babić susreo sa parnicom pokrenutom zbog nadoknade štete koju je izazvao medved. U potrazi za hranom, oni ne prezaju ni od čega, pa neretko iza sebe ostavljaju pravu pustoš

Ranije sam imao situaciju gde je čoveku uništen pčelinjak, pre nekoliko godina. Isto smo dobili predmet. Veštaci su procenili kako je nesporno da je šteta nastala od strane mrkom medveda”, prisetio se on. 


Tagovi

Medved Voćnjak Proko Knežević Željko Bubić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Užasno nevreme pogodilo je juče opštinu Topola i Rača - fotografije govore za sebe... :( foto: M. Lazarević, Toppress