Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansiranje u poljoprivredi
  • 23.03.2019. 15:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Mere podrške poljoprivrednicima u Rumi

Program mera koji je nedavno usvojen odnosi se na finansiranje kamate kod kredita, zatim sufinanisranje premije osiguranja, ali i besplatnu analizu zemljišta, kao i finansiranje protivgradnih strelaca i uređenje atarskih puteva.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 118
  • 4
  • 0

Opština Ruma će i ove godine različitim merama pomoći poljoprivredne proizvođače na području te sremske opštine. Program mera koji je nedavno usvojen odnosi se na finansiranje kamate kod kredita, zatim sufinanisranje premije osiguranja, ali i besplatnu analizu zemljišta. Na sve to treba dodati još i finansiranje protivgradnih strelaca i uređenje atarskih puteva.

Nastavak tradicije iz prethodnih godina

Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma kaže da mere podrške poljoprivrednim proizvođačima nisu ništa novo, već samo nastavak tradicije iz prethodnih godina. "Jedna mera je finansiranje kamate pri podizanju kratkoročnih kredita za prolećnu setvu, određene vrste đubriva ili goriva. Prošle godine je oko 130 gazdinstava koristilo tu pogodnost. Mi smo taj nivo sredstava u visini od pet miliona dinara zadržali i ove godine," rekao je Mančić.

Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma (Foto: Zlatko Markovinović) 

Druga mera je sufinansiranje 40 odsto premije osiguranja za poljoprivredna gazdinstva u iznosu do 200.000 maksimalno. "Prošle godine je 228 ljudi koristilo tu našu subvenciju i to smo zadržali i ove godine sa prostorom za povećanje. Mere koje još preduzimamo pored ove dve su i finansiranje i ispitivanje kvaliteta zemljišta preko Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, finansiranje i sufinansiranje protivgradnih strelaca, kupovina protivgradnih raketa, uređivanje atarskih puteva itd. Oko 350 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koristi te pogodnosti", izjavio je Mančić.

Po njegovim rečima već je raspisan Javni poziv za aktivnim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije opštine Ruma za subvencionisanje osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u 2019. godini. Subvencionišu se troškovi osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu od 40 odsto od ukupnog iznosa obračunate premije osiguranja, bez obračunatog PDV-a, a najviše do 200.000 dinara.

Poziv bankama koje su zainteresovane za kratkoročno kreditiranje

Pravo na korišćenje sredstava može ostvariti fizičko lice, nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva koji ima prebivalište i poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji opštine Ruma. Period za podnošenje zahteva traje od dana objavljivanja na sajtu i oglasnoj tabli opštine Ruma, pa do utroška sredstava planiranih za ove namene u iznosu od 5.000.000 dinara, odnosno najkasnije do 31.10.2019. godine.

Istovremeno upućen je i poziv bankama koje su zainteresovane za kratkoročno kreditiranje fizičkih lica - nosioca aktivnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije opštine Ruma, za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, mašina, opreme i repromaterijala u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i ratarstvu, kupovinu stoke, živine, pčela, izgradnju plastenika i kupovinu sadnog materijala u povrtarstvu i voćarstvu, sredstava za zaštitu bilja, sistema za navodnjavanje i izgradnju bunara, uz učešće opštine Ruma u subvencionisanju dela kamate, da podnesu pisane ponude sa uslovima kreditiranja.

Besplatna analiza zemljišta

I ove godine iz budžeta opštine Ruma biće finansirana analiza zemljišta. To je sastavni deo u merama podrške poljoprivrednicima, koja je predhodnih godina bila veoma uspešna. Nema poljoprivrednika u rumskoj opštini koji pre početka nove proizvodne godine nije obavio analizu osnovne plodnosti zemljišta. Predhodnih godina, a tako će biti i ove analiza 2.000 uzoraka biće besplatna za proizvođače, koji se moraju pridržavati dobijenih preporuka iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi koja i obavlja analizu.

I ove godine iz budžeta opštine Ruma biće finansirana analiza zemljišta (Foto: Zlatko Markovinović)

"Dobra je stvar što se analiza osnovne plodnosti obavlja besplatno. Time je omogućeno da skoro svi paori urade analizu koja je važna. Nekada se poljoprivrednici nisu baš pridržavali naših preporuka, ali situacija je sada sasvim drugačija. Jasno im je da je analizom utvrđeno stvarno stanje u zemljištu i potreba za određenim hemijskim materijama. Shvatili su naši paori da ne vredi bacati mineralno đubrivo uzalud, jer je ono danas veoma skupo", kaže Snežana Mušicki iz rumske laboratorije.

Pored opštine Ruma i u ostalim sremskim lokalnima samoupravama se iz budžeta izdvajaju značajna sredstva za razvoj poljoprivrede. Uglavnom su to iste mere podrške koje imaju za cilj poboljšanje ukupne poljoprivredne proizvodnje, što sa merama sa pokrajinskog i republičkog nivoa može da doprinese višim prinosima svih biljnih vrsta, a samim tim i veću zaradu našim poljoprivrednicima.


Tagovi

Mere podrčke Subvenionicanje kamate Protivgradna odbrana Strelci Atarski putevi Krediti


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer