Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokiranje puta
  • 03.05.2023. 13:30
  • Moravički okrug, Čačak

Meštani blokirali Ibarsku magistralu zbog neisplaćene zemlje za autoput

Najavili su da će od danas (3.5.) u selima Markovica, Negrišori, Lisice i Krstac početi svakodnevne blokade puteva za kamione i vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok će ostala vozila propuštati.

Foto: Sanja Dovečer (ilustracija)
  • 89
  • 35
  • 0

Više desetina meštana sela iz okoline Čačka i Lučana blokiralo je juče (2.5.) od 14 do 15 časova Ibarsku magistralu u čačanskom selu Pakovraće, zahtevajući isplatu zemlje i kuća koje su im eksproprisane pre nekoliko godina zbog izgradnje auto-puta, prenosi Beta. Najavili su da će u selima Markovica, Negrišori, Lisice i Krstac početi svakodnevne blokade puteva za kamione i vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok će ostala vozila propuštati.

Meštani koji su blokirali magistralu, rekli su da je juče najavljena dvočasovna blokada, ali da su je skratili "u znak dobre volje". Oni su rekli da je u poslednjem razgovoru sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i lokalne samouprave dogovoreno da im se oduzeta zemlja isplati po ceni od 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnom metru, ali da isplata još nije počela.

Nuđen mali iznos?

Milorad Vučićević iz sela Prijevor, kome su eksproprisana 32 ara zemlje druge klase, rekao je da mu je za oduzetu zemlju prvobitno ponuđeno 117 evra po aru, što on nije prihvatio, a da očekuje da će mu posle poslednjih pregovora sa nadležnima biti isplaćeno oko 1.100 evra po aru.

Advokat Zoran Pešić koji zastupa većinu meštana, rekao je da je na poslednjem sastanku sa nadležnim institucijama dogovreno poravnanje "Puteva Srbije" sa meštanima koji su se žalili na cenu oduzete zemlje koja im je prvobitno bila ponuđena. Po Pešićevim rečima, dogovreno je da se oduzeta zemlja kategoriše kao građevinsko zemljište i da će biti isplaćena po 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnm metru.

Blokada - samo za vozila izvođača radova

Meštanin sela Markovica, Rade Obrenović, kome su zbog izgradnje auto-puta pre četiri godine oduzeli 1,5 hektar zemlje trajno i 15 ari privremeno, a i 400 kvadratnih metara porodične kuće i pomoćnih objekata, rekao je da neće napustiti kuću dok mu sva oduzeta imovina ne bude isplaćena.

"Agonija meštana Dragačevskih sela traje četiri godine, oduzeli su nam zemlju i kuće, a nisu platili. Živimo u prašini, ne možemo da obrađujemo njive koje su nam ostale i to više ne možemo da trpimo", rekao je Obrenović.

Ibarsku magistralu blokiraju i radnici Kolubare

I radnici Kolubare su najavili da će posle praznika na sat vremena blokirati Ibarsku magistralu kod jezera Očaga u Lazarevcu, ako ne dobiju odgovor od Ministarstva o planovima za rudnik, prenosi Danas

Bagerista u tom preduzeću Goran Perišić izrazio je sumnju da nadležni žele da ugase površinske kopove uglja u Kolubari a EPS privatizuju, čime bi ugrozili radna mesta svih zaposlenih u rudarskom basenu. Naglasio je da je neophodno sprečiti privatizaciju koja bi bila ozbiljan udar za radnike i Lazarevac koji živi od Kolubare.

Milovan Ćojbašić iz Radnog tela - Jedinstvo Kolubara rekao je da je pretvaranjem Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo jasno stavljeno do znanja kakve su dalje namere i da zaposleni neće dozvoliti rasparčavanje preduzeća, jer to znači gubljenje radnih mesta.


Tagovi

Blokade Isplata za zemlju Putevi Srbije Milorad Vučićević Zoran Pešić Rade Obrenović Ibarska magistrala Radnici Kolubare Goran Perišić Milovan Ćojbašić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva