Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 26.10.2018. 08:00

Meštani Miokovaca sami grade protivgradnu stanicu

U čačanskom kraju grad je u maju pogodio oko 250 ha voćnjaka, u kojima su najzastupljenije jabuka i kajsija. U selu Miokovci već postoji jedna protivgradna stanica, ali voćari smatraju da to nije dovoljna zaštita, pa su odlučili da sopstvenim novcem izgrade još jednu.

Foto: Agroklub / Boško Grgić
  • 120
  • 5
  • 0

Selo Miokovce, u opštini Čačak, u maju ove godine pogodio je grad i voćnjacima naneo ogromnu štetu koje je procenjena na 140 miliona dinara. Međutim, kako prenosi RTS, da bi u budućnosti bolje zaštitili voćnjake, žitelji tog mesta počeli su sopstvenim novcem da grade još jednu protivgradnu stanicu. Voćar Goran Radovanović iz Miokovaca, koji napovršini od četiri hektara gaji jabuke, tvrdi da je berba pri kraju, a rod dobar. Ipak, kako napominje, on je zabrinut za plasman jer je šteta od grada vidljiva na svakom plodu. Radovanović objašnjava da su proizvođače posetili procenitelji iz opštine i oni su štetu procenili na 80% i dodaje da im se nakon toga niko iz opštine pet i po meseci.

Jedna protivgradna stanica nedovoljna zaštita

Grad je u maju pogodio oko 250 ha voćnjaka, u kojima je najzastupljenija kajsija. U selu već postoji jedna protivgradna stanica, ali voćari smatraju da to nije dovoljna zaštita. Zato je protivgradni strelac Vojkan Tomić pokrenuo akciju gradnje još jedne stanice. Lokaciju je odobrio Republički hidrometeorološki zavod, a meštani sami finansiraju izgradnju tog objekta. Tomić navodi da se grad često pojavljivao i da dolazi sa teritorije Gojne Gore koja je pod radarskim centrom Bukulja. Miokovački voćari računaju na to da će novom stanicom zatvoriti 99% šanse za opasnost od grada koji stiže sa te teritorije.

Početak rada nove protivgradne stanice u aprilu 2019. godine

Radojko Milosavljević, voćar iz Miokovaca, očekuje da bi u budućnosti, kada je reč o gradu, mogli da saniraju šuplje prostore između raketnih stanica koje su ih do sada mnogo koštale. On dodaje da će stanica biti spremna za narednu protivgradnu sezonu u aprilu, a opremu će obezbediti radarski centar iz Užica. Opština Čačak nabavlja dovoljne količine raketa, ali Miokovčani neće odustati od ranije prakse, pa će i ove godine sopsvetnim novcem kupiti dodatne rakete.


Izvori

RTS


Tagovi

Grad Protivgradna zaštita Miokovci Čačak Goran Radovanović Vojkan Tomić Radojko Milosavljević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.