Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena energije
  • 26.08.2022. 18:00

Miloš Zeman: Predložićemo EU da ograniči cene energenata

Češki predsednik Miloš Zeman kritikuje evropski zeleni plan kog naziva zeleni fanatizam, smatrajući da je značajan faktor rasta cena energije.

Foto: M.C.Celić/Depositphotos/yakub88
  • 77
  • 31
  • 0

Cena energije premašila je najgora očekivanja, upozoravaju predsednik Poljske Miloš Zeman i premijer Petr Fiala. Zbog toga smatraju da su potrebni koraci na evropskom i nacionalnom nivou kako bi se češkim kompanijama i građanima osigurala energija po prihvatljivim cenama, piše czechia.postsen.

"Pokušaćemo inicirati neko zajedničko evropsko rešenje, koje bi bilo najefiksnije. Početkom sledeće nedelje o tome ću razgovarati s nemačkim kancelarom Olafom Šolcem tokom njegovoe posete Pragu i, naravno, s drugim predstavnicima evropskih država", izjavio je Fiala.

Kriv je i "zeleni fanatizam"? 

Zeman je prilikom posete poljoprivrednog sajma u Češkim Budejovicama zatražio da Evropska unija odredi maksimalne cene i tako zaustavi poskupljenje energije ili da to učini sama Češka jer je, tvrdi, opasno i štetno ne činiti ništa, pišu ceskenoviny.

Evropske fabrike đubriva smanjuju proizvodnju amonijaka zbog visokih cena plina

Kritikovao je evropski zeleni plan kog naziva zeleni fanatizam, smatrajući da je značajan faktor rasta cena energije, najmanje 20 odsto. Spomenuo je zakon o cenama, koji takođe uključuje mogućnost njihovog regulisanja.

"Zalažem se za gornje granice na panevropskom ili nacionalnom nivou", rekao je.

Čeka nas teška zima, a ni teško leto još nije završilo (Foto: Foto: Depositphotos/MariaiC)

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela zbog situacije razmatra sazivanje vanrednog Evropskog energetskog veća. Kaže, reč je o panevropskom problemu pa treba pronaći i panevropsko rešenje. 

Norveška smanjuje isporuku električne energije? 

A da će cene ići još gore, pokazuje situacija u Norveškoj. Ova je zemlja ključni izvonik električne energije u EU, ali razmatra smanjenje kapaciteta isporuke putem interkonektora nakon što je sušno leto pogodilo njenu proizvodnju koja se oslanja na hidroenergiju, piše euractiv

U slučaju da ograniče izvoz, to bi naštetilo energetskoj sigurnosti u nordijskim zemljama i umanjilo poverenje u tržište, rekao je Tepo Sakinen, savetnik za industrijsku i klimatsku politiku u Finskoj privrednoj komori. 

"Evropa će se morati suočiti sa teškom zimom i zemlje bi trebalo da rade zajedno kako bi je prebrodile, a ne da grade protekcionističke intervencije na tržištu", poručio je. 


Tagovi

Električna energija Miloš Zeman Uštede Ograničenje cena Cena energenata


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.